Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Vizija 2030: Odgovor na opasnosti od bujičnih poplava

02.12.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Potreba za sistemima ranog upozorenja na bujične poplave naglo se uvećava širenjem gradova i povećanjem broja ljudi, koji nastanjuju plavne ravnice.

Širom svijeta, nagle, buične poplave usmrte više od 5.000 ljudi godišnje, što je više od broja stradalih u svim drugim vrstama poplava.

Odgovarajući na ovu potrebu, Svjetska meteorološka organizacija (WMO), potpomognuta nekolicinom agencija i organizacija iz Sjedinjenih Američkih Država, od 2007. godine razvija sistem ranog upozorenja na bujične poplave (Flash Flood Guidance System – FFGS) za globalnu primjenu.

Već od 2021. godine, preko 3 milijarde ljudi, u 67 zemalja, dobija rana upozorenja na potencijalne poplave, putem nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi, koje usklađuju aktivnosti sa agencijama za upravljanje katastrofama.

Nastojeći da unaprijede dostignuća na ovom polju, predstavnici 50 zemalja učestvovalo je na on-line skupu „Sistem za vođenje iznenadnih poplava (FFGS) sa globalnom pokrivenošću – Vizija 2030”.

Jedan od uspjeha ovih nastojanja je razvoj platforme za online obuku i pristup besplatnim resursima za učenje na daljinu, uključujući literaturu, studije i video zapise za sve, koji žele napredak na ovom polju.

Interaktivna aplikacija za obuku omogučuje korištenje podataka za efikasnije predviđanje bujičnih poplava i bolju komunikaciju sa službama zaštite. Samo u Južnoj Aziji, u pet sedmica virtuelne obuke (25. oktobar-15. novembar 2021.), više od 80 stručnjaka iz zemalja, koje su najugroženije ovom vrstom poplava (Bangladeš, Butan, Indija, Nepal i Šri Lanka) naučilo je koristiti podatke meteoroloških radara za izradu boljih vremenskih prognoza i  upozorenja na bujične poplave.

 

 

 

https://public.wmo.int/en/media/news/flash-flood-guidance-system-vision-2030