Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Usvojen Protokol o otvorenom pristupu istraživačkim infrastrukturama na Zapadnom Balkanu

17.11.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Učesnici samita koji je u Sofiji održan u utorak, 10. novembra, u okviru Berlinskog procesa potpisali su deklaracije o zajedničkom tržištu zemalja Zapadnog Balkana i deklaracije o zelenoj agendi.

Zaključci sa samita otvaraju mogućnost za velike infrastrukturne projekte na Zapadnom Balkanu, kao i povezivanje na različitim područjima, poput kulture i digitalnog sektora.

Usvajanjem Deklaracije o Zajedničkom regionalnom tržištu, katalizatoru intenzivnije regionalne ekonomske integracije u cilju približavanja Jedinstvenom EU tržištu, usvojen je Protokol o otvorenom pristupu istraživačkim infrastrukturama, kao dio komponente industrijske i inovacijske oblasti, u cilju promocije i omogućavanja nesmetanog pristupa istraživačkoj infrastrukturi kako bi se povećala inovativna istraživanja i razvoj, unaprijedile odgovarajuće metode i vještine radne snage kroz jaču regionalnu saradnju istraživača, te s ciljem da se podrži razvoj i pojača saradnja između javnih istraživačkih organizacija, i privatnih, prema potrebi.

Svrha Protokola je da se omogući pistup istraživača iz istraživačkih organizacija, odnosno institucija postojećoj istraživačkoj infrastrukturi, tako što će se uspostaviti okvirni principi koje će primjenjivati rukovodioci, odnosno istraživačke organizacije na Zapadnom Balkanu.