Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

UNESCO – Obnova objekta i izložbe u Paviljonu 17 u Muzeju Auschwitz-Birkenau, Poljska

27.07.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U organizaciji ambasadorice Claudie Reinprecht, stalne predstavnice  Republike Austrije u UNESCO-u, 3. marta 2020. godine, u Parizu je održan radni ručak kojem su prisustvovali predstavnici zemalja bivše Jugoslavije.

 

Tema je bila obnova objekta i izložbe u Paviljonu 17 u Muzeju Auschwitz-Birkenau, u Poljskoj. U  razgovorima su, ispred naše zemlje, sudjelovali ambasador Kemal Muftić i šef predstavništva UNESCO-a u Sarajevu, gosp. Siniša Šešum.

 

U okviru nastavka konzultacija Razgovarano je o stanju objekta Paviljona 17 i trenutačnoj fazi radova na obnovi objekta, na čijem prizemlju se nalazi izložbeni prostor R Austrije, dok je na prvom spratu bio prostor memorijalne izložbe bivše Jugoslavije.

 

Radovi na obnovi ovog objekta počeli su u septembru 2019. godine. Ukazano je na nužnu potrebu da zemlje nasljednice bivše Jugoslavije pošalju pismo na ime direktora Muzeja, u kojem bi potvrdile svoj interes za ovaj izložbeni prostor.

 

Prema trenutačnim procjenama, troškovi obnove ovog objekta iznose oko 2,8 miliona eura.  

R Austrija je, za ovu namjenu, već izdvojila 2 miliona €, dok bi preostali iznos na ime troškova obnove trebale uplatiti zemlje bivše Jugoslavije u „Auschwitz-Birkenau Foundation/Fondaciju Auschwitz-Birkenau“.

 

Također, gđa Hannah Lessing, Generalna sekretarka nacionalnog fonda R Austrije za žrtve nacional-socijalizma, iznijela je preporuke za uspostavljanje jedinstvenog tijela koje bi bilo sačinjeno od jednog predstavnika UNESCO-a i još tri člana, a svrha bi mu bila nadzor i komunikacija s Muzejem Auschwitz-Birkenau i njegovim savjetodavnim tijelom - „Međunarodnim vijećem Auschwitza/International Auschwitz Councile“.