Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

UNCCD: Pojačajte akciju protiv suše

05.07.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Mnogi su "na raskrižju" kada je u pitanju upravljanje sušom i postoji hitna potreba za ubrzanjem ublažavanja uz korištenje svih mogućih alata, kaže se u novom izvještaju Konvencije Ujedinjenih naroda za borbu protiv dezertifikacije (UNCCD).

Suša u brojkama, 2022. objavljena je 11. maja povodom obilježavanja Dana suše na 15. Konferenciji stranaka UNCCD-a (COP15, 9.-20. maja u Abidjanu, Obala Slonovače. Poziva na punu globalnu predanost spremnosti i otpornosti na sušu u svim globalnim regijama glavni prioritet.

 

Izvješće, mjerodavan zbornik informacija i podataka povezanih sa sušom, pomaže u informiranju pregovora o jednoj od nekoliko odluka 196 država članica UNCCD-a, koje će biti objavljene 20. maja na kraju COP15.

“Činjenice i brojke ove publikacije upućuju na isti smjer: uzlaznu putanju u trajanju suša i ozbiljnosti utjecaja, koji ne utječu samo na ljudska društva nego i na ekološke sustave o kojima ovisi opstanak cijelog života, uključujući i naše vlastite vrste.” kaže Ibrahim Thiaw, izvršni sekretar UNCCD-a.

 

Izvješće je objavljeno prije WMO-ovog vlastitog izvještaja o stanju globalne klime 2021. 18. maja, koje će naglasiti oslabljujuće učinke suše u dijelovima svijeta kao što je Afrički rog.

 

U videoporuci pripremljenoj za konferenciju, glavni tajnik WMO-a prof. Petteri Taalas istaknuo je inicijative SMO-a koje nastoje riješiti problem suše. Na primjer, WMO radi na proširenju pokrivenosti usluga ranog upozorenja - uključujući bujične poplave i suše te pješčane i prašne oluje te na jačanju sistema hidrološkog promatranja kao dijela šire koalicije za vodu i klimu.

https://public.wmo.int/en/media/news/step-action-drought