Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Unapređenje kreativnosti putem učenja kroz projekte (Project – Based Learning –PBL)

15.10.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Čak i nakon više godina pedagoških i psiholoških istraživanja, od učenika se često traži da zapamte određenu lekciju, nauče sve istim tempom i primjene jedan pristup datom scenariju. Suprotno tome, učenje kroz projekat (Projekt-Based Learning -PBL) zahtijeva od učenika da se aktivno uključe u sadržajne, stvarne probleme, kroz duži vremenski period, testirajući vlastite ideje. Ovaj članak predstavlja tri inicijative koje su, zapravo, uspješni primjeri učenja kroz projekte.

Svakodnevno stvaralaštvo

Svakodnevno stvaralaštvo je inicijativa za obuku nastavnika na internetu koju organizuje Univerzitet u Jyvaskyli, u Finskoj. Cilj ovog projekta je povećanje kreativnosti i inovacija u svakodnevnoj školskoj praksi u školama u četiri evropske zemlje (Mađarska, Italija, Rumunija i Holandija). To uključuje:

-obuku nastavnika o tome kako razviti kreativnost kod učenika; angažovanje nastavnika i njihovih učenika u promociji inovativnih aktivnosti u školama; prepoznavanje pristupa i inicijative za unapređenje kreativnosti, s fokusom na svakodnevna inovativna okruženja u školi ili učionici i poticanje nastavnika i učenika na to kako da upotrijebe vlastitu maštu da bi poboljšali strategije učenja;

Cilj je da se ovaj "finski model" primijeni u više škola i podijeli s više nastavnika i sudionika obrazovnog procesa širom Evrope. 

Projekt “Želja”

Učesnici ovog projekta suočavaju se s kompleksnim obrazovnim izazovima, a obuhvaćeni su i učenici koji su pod rizikom da budu isključeni. Ovaj projekt uglavnom ima za cilj:

Podizanje svijesti mladih o važnosti socijalne uključenosti; pomoć učenicima da steknu niz vještina korištenjem modela učenja kroz projekat; podržavanje ličnog i profesionalnog razvoja osoblja, kako bi poboljšali vlastiti model podučavanja, posebno u smislu razvoja vještina i uključivanja različitih marginalizovanih grupa, kao što su učenici migranti i učenici s posebnim obrazovnim potrebama.

Kreativna škola

S porastom nezaposlenosti i manjkom mogućnosti u Evropskoj uniji, projektom “Kreativna škola” nastoje se poboljšati vještine građana, s fokusom na kreativnost i kritičko razmišljanje. Razvijanjem vještina razmišljanja koje su na višem nivou, mladi će moći pronaći rješenja za društvene, emocionalne i ekonomske probleme, kako osobno, tako i u širem kontekstu. Glavni korisnici ovog projekta uključuju nastavnike osnovnih i srednjih škola koji će naučiti koje pedagoške strategije mogu upotrijebiti za poticanje kreativnosti i kritičkog razmišljanja.