Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

У Сарајеву одржан десиминацијски догађај о промоцији резултата Здравственог програма Европске уније

22.10.2019

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

У Сарајеву је одржан дисеминацијски догађај на којем су представљене активности и постигнути резултати неколико пројеката из Европске уније и Босне и Херцеговине, који су финансирани из буџета другог и трећег циклуса Здравственог програма, као и других програма ЕУ с фокусом на дигитално здравље, хроничне и ријетке болести.

            Учествовало је више од 90 представника институција и установа из сектора здравства у Босни и Херцеговини, те гостију из Хрватске, Србије, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Молдавије.

            Секретар Министарства цивилних послова БиХ Биљана Чамур Веселиновић изразила је очекивање да ће у наредном периоду све више институција из Босне и Херцеговине изразити интерес и пријављивати се на позиве који буду објављени у оквиру Здравственог програма ЕУ. 

            „У досадашњем учешћу БиХ у Здравственом програму ЕУ повукли смо око 300.000 еура кроз учешће у различитим акцијама. Међутим, за нас је значајније од самог новца то што су наши стручњаци имали прилику да раде с колегама из других земаља на заједничким темама и самим тим да јачамо своје капацитете и да примјењујемо резултате који имају за циљ да побољшају стање у области здравства и унаприједе контролу болести ", навела је Чамур Веселиновић.

            Након презентације успјешних пројеката одржана је отворена дискусија на тему „Дигитално здравље  као инструмент за оснаживање пацијената и јачање управљања болестима“ уз учешће експерата ЕУ.

            Дисеминацијски догађај организовало је Министарство цивилних послова Босне и Херцеговине, у сарадњи са Федералним министарством здравства, Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске и Одјељењем за здравство и остале услуге Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, и уз подршку Европске комисије – Извршне агенције за потрошаче, здравље, пољопривреду и храну (CHAFEA), која администрира Здравствени програм ЕУ.

            Здравствени програм Европске уније представља главни инструмент Европске комисије за провођење здравствене стратегије Европске уније. Ријеч је о једном од програма које је ЕУ отворила за учешће земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима за чланство у ЕУ. Босна и Херцеговина приступила је наведеном програму ЕУ 2017. године.

Презентације са десиминацијског догађаја:

1- CHAFEA_Sarajevo 2019_Overview of 3rdHP

2- CHRODIS PLUS BARNFIELD

3- eHAction_Sarajevo_Dissemination Event EU HP_v3-1

4-SEFAC_Sarajevo22102019

5-RD-ACTION_RD-CODE_ONW

6- DigitalHealthEurope-EMIPIRICA

7- AdriHealthMob prezentacija

8- Neurnet projekt_prezentacija