Grb BiH

BOSNIA AND HERZEGOVINA

Vijesti

 

ALL NEWS


SECTORS

CATEGORIES

U Sarajevu održan desiminacijski događaj o promociji rezultata Zdravstvenog programa Evropske unije

22/10/2019

Send documents on email

Email sender (*):
Email recipient (*):
Comment:

U Sarajevu je održan diseminacijski događaj na kojem su predstavljene aktivnosti i postignuti rezultati nekoliko projekata iz Evropske unije i Bosne i Hercegovine, koji su finansirani iz budžeta drugog i trećeg ciklusa Zdravstvenog programa, kao i drugih programa EU s fokusom na digitalno zdravlje, hronične i rijetke bolesti.

            Učestvovalo je više od 90 predstavnika institucija i ustanova iz sektora zdravstva u Bosni i Hercegovini, te gostiju iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Moldavije.

            Sekretar Ministarstva civilnih poslova BiH Biljana Čamur Veselinović rekla je da je Bosna i Hercegovina dosad postigla skromne rezultate u ovom programu i izrazila očekivanje da će u narednom periodu sve više institucija iz Bosne i Hercegovine izraziti interes i prijavljivati se na pozive koji budu objavljeni u okviru Zdravstvenog programa EU. 

            „Sektor zdravstva u Bosni i Hercegovini, zbog nepostojanja strategije na državnom nivou, već godinama nije definiran kao prioritet u nacionalnom IPA II programu, te su instrumenti iz Zdravstvenog programa EU jedinstvena prilika Bosni i Hercegovini da poboljša svoj status po pitanju korištenja EU finansiranja kako bi unaprijedila kapacitete zdravstvenih institucija i ustanova, a na kraju i zdravlje stanovništva“, istakla je Čamur Veselinović.

            Nakon prezentacije uspješnih projekata održana je otvorena diskusija na temu „Digitalno zdravlje  kao instrument za osnaživanje pacijenata i jačanje upravljanja bolestima“ uz učešće eksperata EU.

            Diseminacijski događaj organiziralo je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva, Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjeljenjem za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, i uz podršku Evropske komisije – Izvršne agencije za potrošače, zdravlje, poljoprivredu i hranu (CHAFEA), koja administrira Zdravstveni program EU.

            Zdravstveni program Evropske unije predstavlja glavni instrument Evropske komisije za provođenje zdravstvene strategije Evropske unije. Riječ je o jednom od programa koje je EU otvorila za učešće zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU. Bosna i Hercegovina pristupila je navedenom programu EU 2017. godine.