Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

U Sarajevu održan desiminacijski događaj o promociji rezultata Zdravstvenog programa Evropske unije

22.10.2019

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U Sarajevu je održan diseminacijski događaj na kojem su predstavljene aktivnosti i postignuti rezultati nekoliko projekata iz Evropske unije i Bosne i Hercegovine, koji su finansirani iz budžeta drugog i trećeg ciklusa Zdravstvenog programa, kao i drugih programa EU s fokusom na digitalno zdravlje, hronične i rijetke bolesti.

            Učestvovalo je više od 90 predstavnika institucija i ustanova iz sektora zdravstva u Bosni i Hercegovini, te gostiju iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Moldavije.

            Sekretar Ministarstva civilnih poslova BiH Biljana Čamur Veselinović izrazila je očekivanje da će u narednom periodu sve više institucija iz Bosne i Hercegovine izraziti interes i prijavljivati se na pozive koji budu objavljeni u okviru Zdravstvenog programa EU. 

           "U dosadašnjem učešću BiH u Zdravstvenom programu EU povukli smo oko 300.000 eura kroz učešće u različitim akcijama. Međutim, za nas je značajnije od samog novca to što su naši stručnjaci imali priliku da rade s kolegama iz drugih zemalja na zajedničkim temama i samim tim da jačamo svoje kapacitete i da primjenjujemo rezultate koji imaju za cilj da poboljšaju stanje u oblasti zdravstva i unaprijede kontrolu bolesti" navela je Čamur Veselinović.

            Nakon prezentacije uspješnih projekata održana je otvorena diskusija na temu „Digitalno zdravlje  kao instrument za osnaživanje pacijenata i jačanje upravljanja bolestima“ uz učešće eksperata EU.

            Diseminacijski događaj organiziralo je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva, Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjeljenjem za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, i uz podršku Evropske komisije – Izvršne agencije za potrošače, zdravlje, poljoprivredu i hranu (CHAFEA), koja administrira Zdravstveni program EU.

            Zdravstveni program Evropske unije predstavlja glavni instrument Evropske komisije za provođenje zdravstvene strategije Evropske unije. Riječ je o jednom od programa koje je EU otvorila za učešće zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU. Bosna i Hercegovina pristupila je navedenom programu EU 2017. godine.

Prezentacije sa diseminacijskog događaja:

1- CHAFEA_Sarajevo 2019_Overview of 3rdHP

2- CHRODIS PLUS BARNFIELD

3- eHAction_Sarajevo_Dissemination Event EU HP_v3-1

4-SEFAC_Sarajevo22102019

5-RD-ACTION_RD-CODE_ONW

6- DigitalHealthEurope-EMIPIRICA

7- AdriHealthMob prezentacija

8- Neurnet projekt_prezentacija