Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Tehnologija druge generacije Galilea testirana u ESA laboratorijama

21.10.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Prva generacija Galileo konstelacije u Evropi je već najprecizniji sistem za satelitsku navigaciju na svijetu - pruža pozicioniranje u metarskoj skali za više od 3,5 milijardi korisnika širom svijeta. Druga generacija Galilea omogućit će još bolje performanse i prošireni spektar usluga.

Osnovni elementi sistema G2 se procjenjuju u laboratorijama ESA, uključujući ključne algoritme za sinhronizaciju satelitskog vremena i određivanje orbita, kao i testne verzije GNSS prijemnika i signala za hitne slučajeve.Sa svojim prvim lansiranjem sredinom ove decenije, G2 sateliti će biti mnogo veći od postojećih Galileo satelita i predstavljaju veliki tehnički korak napred.

Algoritmi u srcu G2

U središtu satelitske navigacije je sposobnost satelita da odrede gdje se nalaze u svemiru i precizno vrijeme do nekoliko milijarditih dijelova sekunde dok prenose svoje navigacijske signale. Što je veća preciznost ovih faktora, veća je tačnost pozicioniranja za korisnike, jer Galileo prijemnici mjere vrijeme između signala koji se prenose i primaju i pretvaraju ga u mjerenje udaljenosti. Signali sa četiri ili više satelita se koriste za određivanje lokacije prijemnika.

Platforma za testiranje naprednih algoritama za određivanje orbite i vremenske sinhronizacije (ODTS) procjenjuje napredni softver koji će izvršiti ove proračune za G2. 

“Ova platforma predstavlja dinamično okruženje visokih performansi za eksperimentiranje algoritama u realnom vremenu i post-procesiranju, koristeći stvarne ili simulirane podatke,” rekao je Francisco González, tehnički službenik projekta. “Sadrži algoritamsko jezgro segmenta Navigacije za određivanje i identifikaciju orbite Zemlje, NEODIS, koji je skup algoritama koje je razvio Thales Alenia Space za precizno određivanje orbite satelitske konstelacije. Ovi algoritmi omogućavaju procjenu orbita i satova u realnom vremenu, kao i generiranje Galileo navigacijskih poruka, sa procijenjenom preciznošću u desetinama centimetara.”

„Važne evolucije usmjerene na poboljšanje procjene satova i orbita su uključene,“ rekao je Gustavo Lopez-Risueno, šef ESA Galileo G2 System Engineering Jedinice. 

Ova poboljšanja uključuju:

  • integracija kompozitnih algoritama sata za stabilan referentni vremenski okvir,
  • dinamičko modeliranje satelitskih i staničnih satova na osnovu njihovog poznatog ponašanja,
  • obrada pomoćnih mjerenja kao što su mjerenja laserskog dometa, u kojoj se laseri reflektiraju od satelita kako bi se izmjerila njihova orbitalna pozicija, dajući preciznost dometa do ispod centimetra - znatno bolju od pola metra ili tako dostupnog od radio raspona i
  • međusatelitske veze.

Prvi G2 prijemnik je u radu

Još jedan rezultat istraživanja H2020 pod vodstvom ESA-e je također pokrenut u laboratoriji: prvi prototip G2 prijemnika "maska ​​ploča", koji je razvio GMV.

“Njegov razvoj je bio ključan za podršku finom podešavanju i procjeni nekih opcija dizajna signala koje razmatramo,” rekao je Jose A. Garcia-Molina, koji vodi dizajn G2 signala u svemiru u ESA-i. „Razmatrane su reprezentativne arhitekture i tehnike obrade prijemnika za masovno tržište kako bi se procijenile konačne koristi koje bi korisnik dobio.”

“Ova prva matična ploča G2 prijemnika omogućava nam da bolje razumijemo performanse koje G2 može postići u različitim korisničkim uvjetima, kao što su urbana okruženja u kojima se danas nalaze mnogi korisnici Galilea,” rekao je Miguel Manteiga Bautista, koji vodi ESA-in G2 program.

U međuvremenu su započete dvije paralelne aktivnosti za razvoj G2 testnog korisničkog prijemnika. Prijemnik će biti iznesen izvan laboratorije za različite testne aktivnosti prije prvih lansiranja G2, a zatim ponovo na testiranje i validaciju u orbiti.

Sistem traganja i spašavanja se također ažurira

U blizini, u ESTEC-ovoj laboratoriji za telekomunikacije, nalazi se G2 simulator za testiranje i spašavanje, koji sada radi nakon testiranja prihvatljivosti lokacije.

Kao i njihovi prethodnici prve generacije, G2 sateliti će pokupiti signale za hitne slučajeve sa svjetionika na Zemlji i proslijediti ih zemaljskoj stanici, koja će ih proslijediti lokalnim službama za hitne slučajeve. Ovo doprinosi reagovanju u vanrednim situacijama spašavajući više od 2.000 života godišnje.

Novi simulator za modeliranje performansi ovih farova za hitne slučajeve razvijao je Thales Alenia Space tokom tri godine, pod vodstvom ESA-e kroz aktivnost tehničke pomoći G2G sistemskog inženjeringa.

 

https://www.gpsworld.com/galileo-second-generation-technology-tested-in-esa-labs/