Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

TAIEX радионица о Гаранцији за младе за Западни Балкан: „Ангажман приватног сектора у осмишљавању и проведби науковања и приправништва. Улога социјалних партнера и локалних/регионалних власти“

11.07.2023

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

У сарадњи са Европском фондацијом за обуку (ЕТФ) 5. - 6. српња 2023. године организована  је TAIEX радионица о Гаранцији за младе за Западни Балкан „Ангажман приватног сектора у осмишљавању и проведби науковања и приправништва. Улога социјалних партнера и локалних/регионалних власти“,у Лисабону, Португал. Учесници радионице су били представници Црне Горе, Сјеверне Македоније, Србије, Албаније, Босне и Херцеговине и Косова.

Међу државама чланицама ЕУ, Португал нуди занимљиве примјере повезане с дизајном и пружањем науковања и приправништва у склопу Гаранције за младе, што може бити врло корисно за државе Западног Балкана у проведби програма Гаранције за младе. Снажна укљученост твртки и представника приватног сектора у Гаранцији за младе кључна је за његов успјех и бит ће у средишту размјене између стручњака и судионика из Португала и Западног Балкана у осмишљавању и проведби шеме науковања и приправништва.

Допринос португалских стручњака такођер ће истакнути мјесто и улогу стручњака из господарских сектора у планирању и дизајну могућности учења заснованог на раду. Подијелиће примјере заједничког дизајна и заједничког пружања науковања и приправништва, моделе партнерства у контексту Гаранције за младе.

Будући да Португал нуди занимљив и успјешан приступ у комбинацији регионалног развоја са запошљавањем, вјештинама и циљевима социјалне укључености, ово ће бити добар примјер за земље Западног Балкана да боље разумију како ефикасније користити финансирање ЕУ у људски капитал и привредни развој.

Радионица је била усредоточена на улогу регионалних и локалних власти, регионалне развојне стратегије и финансирање за подршку привредном расту, отварање нових радних мјеста, укључујући прелаз младих на посао.