Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Svjetski dan bez duhanskog dima – 31. maj 2019. godine - „Duhan i zdravlje pluća“

30.05.2019

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

S ciljem podizanja svijesti o štetnim i smrtonosnim efektima upotrebe duhana i izloženosti pasivnom pušenju, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i globalni partneri svake godine 31. maja, obilježavaju Svjetski dan bez duhanskog dima.

            Fokus Svjetskog danabez duhanskog dima ove godine je na duhanu i zdravlju pluća, a očekuje se da kampanja poveća svijest o negativnom uticaju koji duvan ima po zdravlje pluća, od karcinoma do hroničnih respiratornih bolesti, te osnovnoj ulozi pluća za zdravlje i dobrobit svih ljudi.

            Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je pušenje duhana glavni uzročnik karcinoma pluća koji je odgovoran za više od dvije trećine smrtnih slučajeva karcinoma pluća na globalnom nivou. Pušenje duhana je vodeći uzrok i hronične opstruktivne bolesti pluća, a rizik od razvoja ove bolesti posebno je visok kod pojedinaca koji počnu pušiti u ranoj dobi. Posebno se upozorava da djeca izložena toksinima duhanskog dima u majčinoj utrobi, kroz pušenje majke ili njenu izloženost pasivnom pušenju, često imaju smanjen rast i funkciju pluća. Mala djeca izložena pasivnom pušenju su u opasnosti od nastanka i pogoršanja astme, upale pluća i bronhitisa i često infekcijama donjih respiratornih puteva. Svjetska zdravstvena organizacija navodi podatak da u svijetu, oko 60 000 djece umire prije nego što napuni 5 godina od infekcija donjih respiratornih puteva prouzrokovanih pasivnim pušenjem.

            Navode se i rizici koje pušenje ima za razvoj tuberkuloze, kao i činjenica da duhanski dim zagađuje vazduh sa više od 7000 hemikalija, od kojih je za 69 poznato da uzrokuju rak.

            Najefektivnija mjera za poboljšanje zdravlja pluća je smanjenje upotrebe duhana i izloženosti pasivnom pušenju.

            Ministarstvo civilnih poslova podsjeća da je znanje velikog dijela javnosti, a posebno pušača, o implikacijama pušenja cigareta i izloženosti pasivnom dimu po zdravlje pluća još uvijek nisko. Uprkos snažnim dokazima o štetnosti duhana po zdravlje pluća, mogućnosti kontrole duhana s ciljem poboljšanja zdravlja pluća i dalje su potcijenjene. Roditelji i ostali članovi zajednice, trebaju preduzeti mjere kako bi unaprijedili svoje vlastito zdravlje, te tako i zdravlje svoje djece, štiteći ih od štetnih efekata prouzrokovanih duhanom.