Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Šta se dešava sa ozonskom rupom na Zemlji?

30.11.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Čini se da je evolucija ozonske rupe 2021. slična prošlogodišnjoj veličini, trenutno oko 23 miliona kvadratnih kilometara - dostižući stepen veći od Antarktika. Prema CAMS -u, ozonska rupa 2021. godine značajno je porasla u posljednje dvije sedmice i sada je veća od 75% ozonskih rupa u toj fazi sezone od 1979. Ova mapa je usredotočena na područje Antarktika. Područja obojena žutom, narančastom i crvenom bojom prikazuju visoke vrijednosti ozona, dok zelena i plava područja pokazuju niske vrijednosti. Zasluge: Copernicusova služba za nadzor atmosfere/ECMWF

Svjetske vlade su se krajem 1980-ih složile da će zaštititi ozonski omotač Zemlje postupnim ukidanjem tvari koje oštećuju ozonski omotač koje emitiraju ljudske aktivnosti, prema Montrealskom protokolu. Postupno ukidanje ovih tvari nije samo pomoglo u zaštiti ozonskog omotača za buduće generacije, već je i zaštitilo ljudsko zdravlje i ekosustave ograničavajući štetno ultraljubičasto zračenje da dospije na Zemlju.

Ozonski omotač u atmosferi štiti Zemlju od potencijalno štetnog ultraljubičastog zračenja. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća naučnici su otkrili da se ozonski omotač osiromašuje.Atmosferski uvjeti ozona prirodno variraju ovisno o temperaturi, vremenu, zemljopisnoj širini i nadmorskoj visini, dok tvari izbačene prirodnim događajima, poput vulkanskih erupcija, mogu utjecati i na razinu ozona. Međutim, ovi prirodni fenomeni nisu mogli objasniti nivo opažene iscrpljenosti i otkriveno je da su uzrok određene kemikalije koje je proizveo čovjek.Ozonski omotač je najveći na Južnom polu. Ovo iscrpljivanje stvara ono što je poznato kao 'ozonska rupa'. Od avgusta do oktobra, ozonska rupa se povećava u veličini-dostižući maksimum između sredine septembra i sredine oktobra.

Montrealski protokol nastao je 1987. godine radi zaštite ozonskog omotača postupnim ukidanjem proizvodnje i potrošnje ovih štetnih tvari, što polako vodi njegovom oporavku. Neke od tvari koje oštećuju ozonski omotač emitirane ljudskim aktivnostima ostaju u stratosferi desetljećima, što znači da je oporavak ozonskog omotača vrlo spor, dug proces.

Montrealski protokol pokazuje snagu međunarodne posvećenosti zaštiti našeg okoliša. Satelitski podaci pružaju dobro sredstvo za praćenje promjena ozonskog omotača na globalnoj razini. Mjerenja ozona sa satelita Copernicus Sentinel-5P proširuju evropsku vremensku seriju koja je započela 1995. godine Globalnim eksperimentom praćenja ozona (GOME).

Ovi se podaci mogu koristiti za dugoročno praćenje trendova i pružanje mjerenja ozona samo tri sata nakon vremena mjerenja Službi za praćenje atmosfere Copernicus (CAMS), kojom upravlja Evropski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) za praćenje i predviđanje ozona .

Ozonska rupa danas

Podaci iz Sentinel-5P korišteni su da pokažu da je prošlogodišnja ozonska rupa nad Antarktikom bila jedna od najvećih i najdubljih  u posljednjih nekoliko godina. Rupa je brzo rasla od sredine avgusta i dostigla je vrhunac od oko 25 miliona kvadratnih kilometara 2. oktobra. Veliku ozonsku rupu pokrenuo je snažan, stabilan i hladan polarni vrtlog koji je održavao temperaturu ozonskog omotača nad Antarktikom konstantno hladnom. To je bilo u potpunom kontrastu s neobično malom ozonskom rupom koja je nastala 2019.

Čini se da je ove godine evolucija ozonske rupe slična prošlogodišnjoj veličini, trenutno oko 23 miliona kvadratnih kilometara - dostižući stepen veći od Antarktika. Prema CAMS-u , ozonska rupa 2021. godine značajno je porasla u posljednje dvije sedmice i sada je veća od 75% ozonskih rupa u toj fazi sezone od 1979. godine.

Antje Inness, viši naučnik na ECMWF -u, komentirala je: „Ova evolucija ozona je ono što bismo očekivali s obzirom na trenutne atmosferske uvjete. Napredak ozonske rupe u narednim sedmicama bit će izuzetno zanimljiv. ”

ESA-in menadžer misije Copernicus Sentinel-5P, Claus Zehner, dodao je: „Mjerenja ozona Sentinel-5P ključni su doprinos globalnom praćenju i predviđanju ozona u okviru programa Copernicus.

“Monitoring ozonske rupe nad Južnim polom mora se pažljivo tumačiti jer na veličinu, trajanje i koncentraciju ozona jedne rupe utječu lokalna polja vjetra ili meteorologija oko Južnog pola. Ipak, očekujemo zatvaranje ozonske rupe nad Južnim polom do 2050. godine. ”

Atmosferski limb Tracker za istraživanje nadolazeće stratosfere (Altius) isporučit će profile visoke rezolucije stratosferskog ozona i drugih atmosferskih plinova u tragovima. Zasluge: QinetiQ Space

 

Gledajući naprijed

Sateliti koji kruže iznad orbite jedini su način za mjerenje oporavka i promjene ozona na dosljedan i sistematičan način. Većina satelita za mjerenje ozona, poput misije Copernicus Sentinel-5P, pruža vrijednost za količinu ozona u koloni-što znači ukupnu količinu ozona u koloni zraka od zemlje do vrha atmosfere. Zajedno su potrebni i profili koji pokazuju koncentracije na različitim nadmorskim visinama kako bi se stekla potpuna slika.

Predstojeći Atmosferski limb Tracker za istraživanje predstojeće misije stratosfere (Altius), koji bi trebao biti lansiran 2025. godine, isporučit će profile ozona i drugih plinova u tragovima u gornjoj atmosferi za podršku uslugama poput vremenske prognoze i za praćenje dugoročnih trendova .

Altius nosi 2D snimač visoke rezolucije koji promatra ozon sa strane, na Zemljinim udima ili na granici atmosfere. Ova tehnika sondiranja ekstremiteta omogućava gledanje ozona na različitim nadmorskim visinama, čime se osiguravaju vertikalni profili različitih koncentracija ozona. Osim ozona, Altius će isporučiti i profile drugih plinova u tragovima, poput dušikovog dioksida,

https://scitechdaily.com/whats-going-on-with-earths-ozone-hole/