Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Socio-ekonomski uticaj COVID-19 na kulturne i kreativne sektore u jugoistočnoj Evropi

23.11.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U saradnji sa ministarstvima kulture i drugim relevantnim organizacijama Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, UNESCO je putem Antene u Sarajevu svog Regionalnog biroa za nauku i kulturu u Evropi izvršio procjenu socijalno-ekonomskog uticaja COVID-19 na kulturu i kulturni sektor u navedenim zemljama. Glavni cilj bio je utvrditi uticaj pandemije na kulturne institucije, umjetnike, kulturnu i kreativnu industriju.

Procjena socio-ekonomskog uticaja COVID-19 provedena je između aprila i jula 2020. godine u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. Metodologija se sastojala od prikupljanja kvantitativnih i kvalitativnih podataka kroz desk preglede, intervjue sa predstavnicima Ministarstva kulture i predstavnicima sektora kulture i dvije ankete. Iako rezultati dobiveni ovom procjenom nisu odražavali potpuni uticaj pandemije u jugoistočnoj Evropi, isti su istakli kako su se te različite zemlje nosile s krizom.

Provođenje mjera zatvaranja od strane vlada Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije kao odgovor na situaciju COVID-19 u martu 2020. godine, rezultiralo je zatvaranjem kulturnih institucija kao i kulturne i kreativne industrije. U sve 4 navedene države otkazani su i obustavljeni kulturni događaji i aktivnosti, što je imalo negativne posljedice na njihovu ekonomiju.

Više informacija o navedenoj inicijativi nalazi se na linku: https://en.unesco.org/news/covid-19-socio-economic-impact-cultural-and-creative-sectors-south-east-europe

Dokument Procjene socio-ekonomskog uticaja COVID-19 na kulturni i kreativni sektor u Bosni i Hercegovini nalazi se na linku: https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000374796