Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

SLUŽBENI GEOPROSTORNI PODACI DOKAZUJU VRIJEDNOST TOKOM GLOBALNE PANDEMIJE

15.07.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Doprinos nacionalnim odgovorima Covid-19 značajno je podigao svijest o službenim geoprostornim podacima, kažu europska nacionalna tijela za kartiranje, katastar i zemljišne knjige.

Više od 75% članova koji učestvuju u Generalnoj skupštini EuroGeographics 2021. reklo je da je pomoć u upravljanju i praćenju globalne pandemije podigla profil njihovih podataka. Oko 60% vjeruje da će kreatorima politike olakšati objašnjenje njegove važnosti, dok 43% smatra da javnost bolje razumije šta su mjerodavni podaci.

Nacionalne vlasti za mapiranje, katastar i zemljišne knjige izvijestile su o četiri glavna doprinosa nacionalnim odgovorima Covid-19:

-          Pružanje mjerodavnih podataka,

-     Rad sa drugim vladinim odjelima,

-          Implementacija novih tehnologija ili sistema i

-     Pružanje stručnosti.

 

Colin Bray, predsjednik EuroGeographics-a, rekao je: "Bez obzira jeste li preuzeli aplikaciju za praćenje ili ste telefon koristili kako biste izbjegli gužvu u javnom prevozu, geografski podaci pomažu nam svima da zaustavimo širenje Covid-19."

„Članovi EuroGeographics igraju svoju ulogu pružajući tačne, službene podatke o zemljištu i geoprostorne podatke i usluge. Brzo su prilagodili svoje skupove podataka kako bi udovoljili potrebama nove situacije, kako bi osigurali da oni koji donose teške odluke mogu na njih računati za najnovije dostupne informacije. Ovo se pokazalo vitalnim za odgovor na globalnu pandemiju, održavanje povezanosti i igranje središnje uloge u cijelom našem životu. "

Léa Bodossian, generalni sekretar i izvršni direktor EuroGeographics-a dodala je: „Globalna pandemija redefinirala je poslovanje kao i obično - od ubrzavanja usvajanja novih tehnologija do preusmjeravanja resursa. Kao zajednica naviknuta na stalne i dalekosežne promjene, imamo dokazanu sposobnost da strateški i operativno odgovorimo na ove nove načine rada. Zajedno moramo osigurati da se ta mobilnost, kao i naši podaci, široko prepoznaju, razumiju i koriste za maksimalan učinak i korist. ”

 

„Svijetu su više nego ikad prije potrebni tačni podaci kojima se može vjerovati, ažurni, konačni i detaljni. Znamo da ne možemo očekivati ​​da nam korisnici uvijek dolaze, pa nastavljamo da pronalazimo nove načine za postizanje njegove široke upotrebe u evropskom i međunarodnom sistemu. "

Godišnja recenzija EuroGeographics, koja je objavljena 21. juna 2021., sadrži mnogo primjera kako članovi podržavaju odgovor na pandemiju, kao i integriranje informacija kako bi se dobio uvid u ostvarivanje nacionalnih klimatskih ciljeva i planova biološke raznolikosti, koristeći satelitsko pozicioniranje za pametniju, preciznu poljoprivredu i razvoj autonomnih vozila i uključivanje tehnologije umjetne inteligencije u proizvodne procese radi poboljšanja kvaliteta podataka.

 

 

https://eurogeographics.org/news/official-geospatial-data-proves-value-during-global-pandemic/