Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Saopćenje u vezi sa isporukom vakcina kupljenih kroz COVAX mehanizam

24.02.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Nakon natpisa u pojedinim medijima da Bosna i Hercegovina neće dobiti vakcine putem COVAX mehanizma do aprila, jer BiH nije ispunila tražene uvjete, obavještavamo vas o sljedećem:

                Bosna i Hercegovina je ispunila sve obaveze u skladu sa zahtjevima COVAX mehanizma.

                U traženom roku je izvršena uplata kompletnog iznosa za naručenih 1 232 000 doza. Za potrebe poštovanja procedure ultra-hladnog lanca u ovom trenutku BiH raspolaže hladnjacima za prihvatanje preko milijon i 100 000 doza Pfizerovog vakcina. Svi hladnjaci su kalibrirani i mapirani od strane akreditiranih laboratorija i samim tim već uveliko spremni za dolazak vakcina.

                Za potrebe uvoza identificirali smo relevantne institucije, stavili ih na raspolaganje 24/7 te donijeli Odluku o koordinaciji procedura interventnog uvoza lijekova namijenjenih liječenju ili sprečavanju zarazne bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2 koju provodi Ministarstvo civilnih poslova BiH.

                Definiranim hodogramom nadolazećih aktivnosti, određenim prioritetnim grupama za vakcinisanje, usvojenim planovima vakcinisanja, ojačanim kapacitetima ultra-hladnih lanaca za prihvatanje na današnji dan preko 1.100.000 doza Pfizer-ovih vakcina, utvrđenim načinom ulaska vakcina u BiH, određenom veletrgovinom koja će izvršiti usluge  uvoza, skladištenja i distribucije vakcina i koja se nalazi u registru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH sa potrebnim GDP certifikatom,  potvrdili smo svoju spremnost.

                Spremnost Bosne i Hercegovine za prihvatanje Pfizer vakcina potvrđena je od COVAX-a, UNICEF-a i zadnjim izvještajem Svjetske zdravstvene organizacije Regionalni ured za Evropu u kojem nedvosmisleno stoji da je BiH spremna za prihvatanje kupljene i plaćene količine vakcina Pfizer proizvođača. U korist tome govori i podatak da je  već određena količina prve alokacije za BiH. Uvezane su sve relevantne institucije za prihvatanje, Vijeće ministara, Ministarstvo civilnih poslova, nadležna institucije entiteta i Brčko distrikta, zavodi i instituti, Agencija za lijekove i medicinska sredstava BiH, Uprava za indirektno oporezivanje, Međunarodni aerodrom u Sarajevu kao tačka ulaska u BiH…

                Dakle, Bosna i Hercegovina je naručila, platila i osigurala sve uvjete za prihvatanje vakcina. Svi do sada postavljeni uvjeti su ispunjeni, a pred BiH se postavljaju novi zahtjevi proizvođača vakcina što nas navodi na pomisao da se radi o kupovini vremena uslijed nedovoljne proizvodnje na globalnom nivou.

                Pozivamo COVAX, SZO, UNICEF i proizvođače vakcina da dođu u BiH i lično se ponovo uvjere u spremnost za prihvatanje bilo koje vakcine, umjesto što se iznova postavljaju dodatni uvjeti koji samo prolongiraju isporuku.

                Podsjećamo da se najnovije pismo GAVI tajništva odnosi na nove zahtjeve Pfizer-a u vezi s distribucijom njihove vakcine. U pismu se navodi da je proizvođač vakcina Pfizer zatražio dodatne i izravne razgovore sa svim zemljama identificiranim za prijem vakcina u prvom talasu, a na temu dodatne kontrole uspostavljenih hladnih lanaca kao i pravno administrativnih procedura.