Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Razmatranja o primjeni brzih testova za otkrivanje prisutnosti antigena virusa SARS-CoV-2 (uključujući testove za samotestiranje) na radnim mjestima

26.05.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U zajedničkom tehničkom izvješću Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) i EU-OSHA razmatraju se mogućnosti za primjenu brzih dijagnostičkih testova za otkrivanje prisutnosti antigena virusa SARS-CoV-2, koji uzrokuje bolest COVID-19, na radnim mjestima. Ono obuhvaća i istraživanje nacionalnih centrala EU-OSHA o primjeni brzih antigenskih testova na radnim mjestima.

U izvješću se razmatraju faktori uključeni u uvođenje brzih antigenskih testova na radnim mjestima i zaključuje se da testiranje može pridonijeti suzbijanju širenja virusa u visokorizičnim okruženjima u zatvorenim prostorima. Međutim, u njemu se naglašava da takvi testovi ne bi trebali zamijeniti druge mjere za zaštitu sigurnosti i zdravlja namijenjene sprječavanju širenja virusa, već bi oni trebali biti dodatak tim mjerama. Ističe se i važnost uključivanja nadležnih tijela, radnika, poslodavaca i službi medicine rada u razvoj strategije testiranja na radnom mjestu. Dobra saradnja između radnika u području sigurnosti i zdravlja na radu i onih u području javnog zdravstva ključna je za osiguravanje zaštite svih uključenih.