Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Радни састанак Eurydice мреже за БиХ

28.05.2019

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

У Теслићу је одржан дводневни састанак радне групе Eurydice мреже за  БиХ на којем је представљен упитник “Преглед стања мобилности” , алат за све земље чланице мреже, на основу којег ће се израдити студија о мобилности студената. Претходна студија рађена је 2015. године, а намјера је да се упореде подаци и стање у овој области у петогодишњем периоду.

            Чланови радне групе анализирали су и изучавање страних језика у основним, те у средњим општим и стручним школама с циљем да се кроз преглед периода изучавања првог и другог страног језика, заступљеност и сл. анализира стање у тој области.

            Посебно је разматрано извођење наставе на мањинским језицима. Радна група је мишљења да су законска ријешења скоро идентична у цијелој земљи, односно да постоји препорука за извођењем наставе на једном од мањинских језика уколико број таквих ученика у једном одељењу, који се изјашњавају као припадници неке мањинске скупине, задовољава број утврђен педагошким стандардима.

            Босна и Херцеговина чланица је Eurydice мреже од 2014. године. Мрежу чине 42 националне јединица са сједиштем у 38 земаља које учествују у ЕУ програму Erasmus+ (земље чланице Европске уније, Албанија, Босна и Херцеговина, Исланд, Лихтенштајн, Црна Гора, Сјеверна Македонија, Норвешка, Турска и Србија). Чланови БиХ Eurydice мреже су представници, ентитетских и кантоналних министарстава образовања и статистичких институција у БиХ.