Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Poziv osnovnim školama za učešće u stvaranju virtualne galerije radova

27.03.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika uputila je poziv bosanskohercegovačkim osnovnim školama za učešće u stvaranju virtualne galerije likovnih radova na temu “Mjesto koje mi nedostaje”, s ciljem prevazilaženja izazova društvene distance usljed pandemije Covid19. Fotografije radova potrebno je slati na e-mail adresu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, ili na facebook stranicu projekta Moja BiH-moje naslijeđe.

Također podsjećamo i na interaktivnu web igru izrađenu u okviru aktivnosti projekta a dostupnu na web adresi http://aplikacija.kons.gov.ba/mojabih/. Igrica je osmišljena s ciljem lakšeg savladavanja pojma kulturnog naslijeđa, te koristan alat on line nastave. Ova igrica poslužit će kao nadoknada propuštenih posjeta muzejima i lokalitetima kulturnog naslijeđa.  Postojeća verzija namijenjena je za PC upotrebu uz obavezu downloada Flash Player-a.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je 2006. godine, uz podršku Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini, osmislila kampanju za zaštitu naslijeđa pod nazivom „Moja Bosna i Hercegovina – moje naslijeđe“. Primarni ciljevi kampanje su podizanje svijesti djece osnovnih škola o značaju kulturno-historijskog naslijeđa i poticanje odgovornosti za njegovo očuvanje, a kroz isticanje bogatstva i jedinstvenosti bosanskohercegovačke tradicije i kulture, te činjenicu da je kulturno naslijeđe unikatno, nezamjenljivo i sastavni dio našeg identiteta.

Do 2018. godine u projektu je učestvovalo više od osamdeset škola iz dvadeset bosanskohercegovačkih gradova. Svoj doprinos dalo je preko 10.000 učenika osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine, pedagoški zavodi i druge ustanove zadužene za odgoj i obrazovanje.

LINK NA POZIV I IGRU:

http://kons.gov.ba/publication/read/poziv-osnovnim-skolama-za-ucesce

http://aplikacija.kons.gov.ba/mojabih/