Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Pomoćnica ministra Ljiljana Jurak na međunarodnom seminaru o jednakim mogućnostima za sve

14.06.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, socijalnu zaštitu i penzije Ljiljana Jurak, učestvovala je na međunarodnom seminaru pod nazivom „Jednake mogućnosti za sve – osnova socijalnih prava“, održanom u organizaciji HKD Napredak u partnerstvu s Evropskim centrom za radnička pitanja (EZA) čije sjedište je u Njemačkoj i uz finansijsku podršku Evropske unije.

Seminar za cilj, između ostalog, ima potaknuti razvoj novih strategija i pristupa za integraciju marginaliziranih grupa na tržište rada te promovisanje raznolikost i inkluzivnost u poslovnom okruženju. Osim domaćina, na seminaru sudjeluju predstavnici sindikalnih, obrazovnih i drugih institucija iz Italije, Njemačke, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. EZA-e mreža okuplja preko 70 radničkih organizacija iz 29 europskih zemalja.

Ljiljana Jurak istaknula je tom prigodom važnost jednakih socijalnih prava i mogućnosti za sve kao osnovnih preduvjeta za rast i blagostanje cijelog društva. „Dobar i kvalitetan standard radnika i radničkih prava, a prije svega jednakih socijalnih prava i mogućnosti za sve, jedan je od osnovnih preduvjeta rasta i blagostanja cijeloga društva, ne samo u Bosni i Hercegovini nego u svakoj zemlji," naglasila je Jurak.

Posebnu pažnju posvetila je mladima koji prvi put stupaju na tržište rada.

Pomoćnica ministra je pozvala sve učesnike da nastave raditi na jačanju socijalnih prava i jednakih mogućnosti te da zajedno doprinesu boljoj budućnosti za sve radnike, posebno za mlade koji su budućnost našeg društva.