Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Podrška zapošljavanju mladih

10.07.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Evropska omisija pokreće podršku zapošljavanju mladih tkz. most za nova radna mjesta           (Bridge to Jobs), kako bi se mladim ljudima pružile sve moguće šanse za razvoj punog potencijala jer su mladi ljudi ti koji će oblikovati budućnost Evropske unije.

Pandemija koronavirusa dovela je mlade ljude u još teži položaj u pogledu problema sa kojima se isti suočavaju na tržištu rada, te je u tom smislu potrebno brže djelovanje na tom polju kako bi se problemi prevazišli i kako bi se usmjerila pažnja na generacije koje dolaze. Evropska komisija koristi priliku da ugradi nove „zelene i digitalne tranzicije“ u omladinske, posebno politike zapošljavanja uz plan oporavka nazvan .,NextGenerationEU'“. Osim toga, budući budžet Evropske unije predviđa značajne mogućnosti finansiranja za zapošljavanje mladih. Na državama članicama je da ovim investicijama daju prioritet i da najmanje 22 milijarde eura investiraju na podršku zapošljavanju mladih.

Paket podrške zapošljavanju mladih se sastoji od četiri smjera koji zajedno pružaju most za nova radna mjesta:

Evropska unija je kreirala „Garancije za mlade“ 2013. godine i od tada je na tržištu rada realizovano oko 24 miliona poslova za mlade ljude od 15 do 29 godina. Prijedlog Evropske komisije je da se ojača „ Garancija za mlade'' i osigurava da će ako se prijave na „Garanciju za mlade" isti dobiti ponudu za zapošljavanje, obrazovanje, usavršavanje ili obuku u roku od četiri mjeseca.

Sljedeća mjera je da se modernizuje stručno obrazovanje i obuka kako bi prelazak iz škole u posao bio što lakši.

Most za zapošljavanje biće inkluzivniji kako bi se izbjegli bilo kakvi oblici diskriminacije, sa posebnim osvrtom na najranjivije grupe, kao što su rasne i etničke manjine, mladi sa invaliditetom ili mladi iz ruralnih i ugroženih urbanih sredina. Jedna od mjera je i da se pojačaju programi obuka, na način da se utvrde potrebe kompanija i omogući mladima sticanje potrebnih vještina naročito onih za „zelenu i digitalnu tranziciju“, kao što su kratki pripremni kursevi, savjetovanja, smjernice i mentorstvo.

 

Osposobljavanje orjentisano na polaznike pripremaće mlade ljude za njihov prvi posao i pružaće više mogućnosti za odrasle da poboljšaju ili promijene svoju karijeru. To će pomoći pružaocima stručnog obrazovanja i osposobljavanja da postanu centri profesionalne izvrsnosti, istovremeno podržavajući različitost i inkluzivnost. Na pomenuti način korist će imati i poslodavci i mladi. Cilj je da se podigne nivo ponuda za učenje i obuke jer će mladi koji se sada obučavaju za nekoliko godina biti visoko kvalifikovani radnici.

Dodatne mjere za podršku zapošljavanja mladih obuhvataju kratkoročno podsticanje zapošljavanja i pokretanja novih preduzeća kao i izgradnju kapaciteta, mreže mladih preduzetnika i srednjoročnih centara za obuku kompanija.

Sve naprijed navedene mjere trebale bi omogućiti mladimm ljudima da što lakše i brže dođu do posla.

Zapošljavanje mladih je jedan od prioriteta Evropske komisije, nešto na čemu se mora aktivno raditi, uz mobilisanje dovoljno resursa kako bi se svakom mladom čovjeku mogla pružiti šansa za razvoj njegovih potencijala.