Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

23. mart- svjetski dan meteorologije

22.03.2019

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

            Pismo Generalnog sekretara Svjetske meteorološke organizacije Petri Talasa (P. Taalas) povodom obilježavanja Svjetskog dana meteorologije:

 

             „Od 1961. godine, Svjetski dan meteorologije obilježava se 23 marta, kao dan kada je stupila na snagu Konvencija o uspostavljanju Svjetske meteorološke organizacije (WMO) 23. marta 1950. godine. Tema za 2019. godinu, kako je dogovoreno na sedamnaestoj sjednici Izvršnog vijeća, biće “Sunce, Zemlja i Vrijeme”.

            Naša tema 2019. odražava osnovnu svrhu SMO (WMO)  i ključnu ulogu nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi NMHS (NMHSs) u praćenju Zemaljskog sistema kako bi se isporučile dnevne vremenske prognoze i savjetovali kreatori politike o klimatskoj varijabilnosti i promjenama. Na taj način, zajednica SMO (WMO)   podstiče akcije koje štite živote i imovinu od ekstremnih vremenskih uslova i gradi dugoročnu otpornost na klimu.

Svetski meteorološki dan 2019. nam, takođe, pruža priliku da stupimo u interakciju sa donosiocima odluka i opštom javnošću o tome kako gradimo Zemaljski osmatrački i istraživački sistem, kako bismo dizajnirali usluge koje zadovoljavaju potrebe različitih zainteresovanih strana i korisnika, tj. cjelokupne svjetske zajednice.  Ovogodišnja tema će se koristiti za fokusiranje poruka na  važnost Sunca u našem svakodnevnom životu i na pitanja koja se kreću od toplotnih talasa i klimatskih promjena, UV zračenja, ozonskog omotača i obnovljive energije.

            Sekretarijat SMO (WMO)   priprema veb stranicu, animacije, poster, video poruku i druge materijale kako bi podržao vaše proslave Svetskog meteorološkog dana i aktivnosti na terenu. Prvi proizvod, je bio kalendar SMO (WMO) 2019. godine sa fotografijama koje su pobjedile na konkursu...“ stoji u pismu Generalnog sekretara Svjetske meteorološke organizacije Petri Talasa povodm 23.marta, Svjetskog dana meteorologije.