Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Peti Globalni izvještaj o učenju i obrazovanju odraslih (GRALE 5).

28.07.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

UNESCO-ov Institut za cjeloživotno učenje (UIL), sa DVV International i Međunarodnim savjetom za obrazovanje odraslih (ICAE), 21.jula organizovali su webinar  na temu:  Unapređenja nacionalnih kapaciteta za praćenje učenja i obrazovanja odraslih u svrhu prikupljanja podataka za peti Globalni izvještaj o učenju i obrazovanju odraslih (GRALE 5).

 

Jan Kaires iz Instituta za cjeloživotno učenje sa sjedištem u Hamburgu, podsjetio je da GRALE izvještaji predstavljaju referentne dokumente zagovaranja, pružaju informacije za analitičare i nosioce političkih odluka. On je naveo da od 2009. godine, svake tri godine, UNESCO-ov Institut za cjeloživotno učenje (UIL) priprema Globalni izvještaj o učenju i obrazovanju odraslih (GRALE), i da je ove godine već peti po redu. 

 

U prvom djelu webinara učestvovali su predstavnici 114 zemalja Ujedinjenih nacija, među kojima i predsatvnici Ministarstva civilnih psolova Bosne i Hercegovine, dok su u drugom dijelu, odnosno zadnjih sata vremena bili su prisutni predstavnici 19 zemalja. Tom prilikom, razgovarano je o tehničkim detaljima Izvejštaja i  pređen je kompletan Izvještaj koji se sastoji od šest poglavlja. Za razliku od prethodnih, ovogodišnji ima poglavlje više, poglavlje koje se bavi pitanjima iz Građanskog obrazovanja. Poglavlja koja će se obrađivati u izvještaju su:

 

-           Politika,

-           Okvir upravljanja,

-           Finansije,

-           Učešće, uključenje i pravičnost,

-           Kvalitet i

-           Građansko obrazovanje.

 

Prema riječima Jan Kaires iz Instituta za cjeloživotno učenje, prije pitanja za ovogodišnji Izvještaj potrebno je popuniti i dva dodatna upitnika: Specifična pitanja u vezi s pandemijom SARS-CoV (COVID – 19) i Dodatna pitanja za Preporuke iz 2015.godine o učenju i obrazovanju odraslih.  On je takođe, naglasio da je najbitnije svaki odgovor u GRALE izvještaju ilustrovati primjerom iz prakse ili dijelom adekvatne strategije, akcionog plana ili sličnog dokumenta, kako bi se na pravi način pokazao napredak u odnosu na prethodni Izvještaj.

 

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine će u saradnji sa nadležnim obrazovnim vlastima pripremiti i blagovremeno dostaviti Peti Globalni izvještaj o učenju i obrazovanju odraslih (GRALE 5).