Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

PET KLJUČNIH KONCEPATA

29.03.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U svijetu globalnih navigacijskih satelitskih sistema (GNSS) postoji pet ključnih riječi: tačnost, integritet, dostupnost, kontinuitet i pokrivenost. Iako je svih pet ovih parametara veoma važno, njihov redosled prioriteta zavisi od aplikacije.

Preciznost: koliko dobro je izmjerena ili procijenjena pozicija ili vrijeme u skladu sa svojom pravom vrijednošću. Ako ste geodet, tačnost i integritet su vaša najveća briga. Tačnost se mora tazlikovati sa preciznošću, što je mjera tačnosti. Može se odnositi na broj značajnih cifara prijavljenih za mjerenje, rigoroznost procesa mjerenja ili slaganje između ponovljenih mjerenja. Na primjer, za lokacijske greške mjerenje od 9,725 m je preciznije od 9,7 m, ali ne mora biti preciznije mjerenje greške. Mjerni instrument je precizan ako više puta daje slična mjerenja, bez obzira na to da li su ona zaista tačna. Svi bi mogli biti udaljeni, recimo, 5m, zbog neke pristranosti u procesu mjerenja. Ukratko, precizni podaci mogu biti netačni, a tačni podaci mogu biti neprecizni.

Integritet: koliko se može vjerovati da su informacije koje pruža sistem tačne. Ovo zahtijeva od sistema da pruži pravovremena upozorenja korisniku kada je oprema nepouzdana za potrebe navigacije-zbog prepreka, ometanja, višestrukih puteva ili bilo kojeg drugog događaja koji narušava preciznost.

Dostupnost: postotak vremena u kojem je signal dostupan korisniku. Za usluge zasnovane na lokaciji, ovo i pokrivenost su vjerovatno najvažniji parametri.

Kontinuitet: sposobnost ukupnog navigacionog sistema da nastavi da obavlja svoju funkciju tokom predviđene operacije. Kontinuitet je kritičan kad god je oslanjanje na određeni sistem veliko. Za pilota tokom postupka instrumentalnog prilaza, kontinuitet i integritet su od vitalnog značaja.

Pokrivenost: područje na kojem je potreban signal. Za poljoprivrednike, to su njihova polja, za brodove, svjetski okeani.

https://www.gpsworld.com/5key/