Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Otvoren poziv za prijavu projektnih prijedloga u okviru Programa razmjene znanja (KEP) Centralnoevropske inicijative

26.05.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Program razmjene znanja u okviru Centralnoevropske inicijative otvorio je poziv za prijave projekata za 2022.godinu, a rok za dostavu projektnih prijedloga je 13.juni 2022., 23:59 (CEST).

                Centralnoevropska inicijativa (CEI - www.cei.int) regionalni je međuvladin forum posvećen promociji evropskih integracija i održivog razvoja kroz regionalnu suradnju.  CEI Program razmjene znanja (KEP) je razvojni instrument koji ima za cilj potporu prijenosu know-how od organizacija u Evropskoj uniji do kolega u zemljama izvan unije, a koje su dio CEI regije. Sufinansiranjem projekata izgradnje kapaciteta i tehničke pomoći, KEP nudi potporu za sufinansiranje institucijama koje pomažu nečlanice Evropske unije kako bi napredovali na svom putu prema standardima i politikama EU.

                KEP djeluje putem poziva za dostavu projektnih prijedloga. Dodijeljena potpora ne smije prelaziti pedeset posto (50%) ukupnog iznosa troškova određenog projekta, a maksimalni iznos bespovratnih sredstava dodijeljen jednom projektu ne može biti veći od 40.000 EUR. Ostatak se mora sufinansirati iz vlastitih sredstava podnositelja prijave i/ili projektnih partnera (uključujući doprinose in-kind) ili druge izvore.

                Odluka o dodjeli bespovratnih sredstava za 2022.godinu očekuje se do kraja oktobra 2022.godine.

                Projektni prijedlozi se  dostavljaju putem CEI-ovog elektroničkog sistema za podnošenje, koji je dostupan na adresi https://application.cei.int/application/kep-2022/ zajedno s potrebnom dokumentacijom.

                Prijedlog projekta mora biti u skladu s Planom djelovanja CEI-ja. Projekti mogu biti bilateralni ili multilateralni, s naglaskom na područja u kojima zemlje  CEI  koje su članice Evropske unije imaju  veliko iskustvo, a zemlje korisnice CEI koje nisu članice EU imaju najveću potrebu za pomoći.

                Sa projektnim prijedlozima mogu konkurisati  sva tijela javnog i privatnog sektora (ne pojedinci), uključujući nevladine organizacije koje djeluju u javnom interesu.

                Detaljene informacije o pozivu moguće je zatražiti pitem e-maila kep@cei.int ili pronaći na  www.cei.int .