Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Osnivanje Međunarodnog istraživačkog centra za vještačku inteligenciju (IRCAI) sa sjedištem u Ljubljani

17.11.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar vanjskih poslova Republike Slovenije i ministrica za obrazovanje, nauku i sport Republike Slovenije su poslali cirkularnu notu zemljama članicama UNESCO-a u vezi sa osnivanjem Međunarodnog istraživačkog centra za vještačku inteligenciju (IRCAI). IRCAI  djeluje pod pokroviteljstvom UNESCO-a sa sjedištem u Ljubljani. Zemlje članice UNESCO-a su odobrile uspostavljanje Centra na 40. sjednici UNESCO Generalne konferencije održane u novembru 2019. godine.

IRCAI će djelovati u cilju realizacije Održivih razvojnih ciljeva UN-a, mobilizirajući istraživače da zajednički koriste međunarodne fondove za istraživanje. Osim istraživača, misija Centra je povezati se sa kompanija i venture kapital u domenu vještačke inteligencije. IRCAI ima ambiciju da da novi fokus u programskim komitetima vještačke inteligencije kroz sva polja i nadležnosti UNESCO-a.

Republika Slovenija u punom kapacitetu podržava misiju novoosnovanog Međunarodnog istraživačkog centra za vještačku inteligenciju i poziva zemlje članice UNESCO-a da se pridruže Centru kao partneri. Partneri će se uključiti u „gradnju mostova između teorije i prakse i dati podršku za praktična istraživanja.“