Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Organizovan trening za predstavnike mladih i državnih službenika zaduženih za pitanja mladih u Bosni i Hercegovini

12.05.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U organizaciji Vijeća Europe i Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, u Europskom centru za mlade u Budimpešti se od 9. do 13. maja 2022. godine održava Trening 50/50, a koji je upriličen u okviru bilateralne pomoći državama članicama ove organizacije.

Učesnici treninga su predstavnici mladih i državni službenici koji rade na pitanjima mladih na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. Tema treninga je jačanja saradnje i partnerstva s ciljem promoviranja učestvovanje mladih u procesima donošenja odluka i u provođenju politika za mlade u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine se u saradnji sa ministarstvima nadležnim za mlade i resornim odjelom Vlade Brčko distrikta odlučilo za održavanje treninga 50/50 koji je osmišljen da razvije kompetencije stručnjaka u omladinskom sektoru, počevši od državnih službenika nadležnih za provođenje politika za mlade na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini do predstavnika mladih, odnosno omladinskih nevladinih udruženja koje vode mladi i koje pružaju omladinski rad i usluge mladima.

Ovaj trening je i prilika za podsticanje saradnje, izgradnju i jačanje partnerstva između institucija nadležih za mlade i predstavnika mladih, jer efikasna politika za mlade mora uključiti sve zainteresirane, ne samo institucije vlasti nego i omladinske predstavnike kao i druge strukture koje predstavljaju i zastupaju interese mladih.

Navedeni događaj je značajan i zbog ponovnog uspostavljanja kontakata i saradnje svih koji rade na provođenju omladinskih politika na svim nivoima vlasti, nakon pandemije Covid-19, koja je otežala i usporila saradnju na provedbu aktivnosti i projekata u oblasti mladih u Bosni i Hercegovini.

Učesnici treninga će, između ostalog, steći korisna znanja o vrijednostima i principima Vijeća Europe, unaprijediti razumijevanje koncepta participacije mladih i vrijednosti partnerstava i saradnje.