Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Olimpijske igre u Tokiju će se održati bez obzira na pandemiju koronavirusa

16.09.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Potpredsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC) kazao je da će sportski spektakl u Tokiju predstavljati svjetlo na kraju tunela kada je riječ o smrtonosnoj pandemiji

Odgođene Olimpijske igre u Tokiju bit će održane naredne godine bez obzira na pandemiju koronavirusa, potvrdio je potpredsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC) John Coates.

Coates je kazao da će OI početi 23. jula naredne godine te ih je nazvao "Igrama koje su pobijedile koronavirus". Ovaj značajni sportski događaj je trebao početi u julu ove godine, ali je odgođen zbog pandemije. IOC je ranije saopćio da ne planira odlagati OI duže od 2021. godine.

Potpredsjednik IOC-a je kazao da će sportski spektakl u Tokiju predstavljati svjetlo na kraju tunela kada je riječ o smrtonosnoj pandemiji.

U julu ove godine je saopćeno da bi se OI mogle održati pred ograničenom publikom kako bi se izbjegla mogućnost održavanja sportskih nadmetanja bez publike. Ceremonije otvaranja i zatvaranja će biti pojednostavljene, a smanjit će se broj osoblja i delegacija svake zemlje.

U Tokio je trebalo stići više od 11.000 sportista iz 200 zemalja svijeta, a kako će restrikcije putovanja utjecati na njihove planove i učešće, zasad nije poznato. Granice Japana su uglavnom zatvorene za strane posjetitelje.

U aprilu je šef OI u Tokiju Yoshiro Mori rekao da bi događaj mogao biti potpuno otkazan ukoliko se ne održi 2021. godine.

 

https://www.olympic.org/the-ioc