Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

OKVIR ZA PRAVEDNOST, INKLUZIJU I NEDISKRIMINACIJU NA TEMELJU RODNOG IDENTITETA I SPOLNIH VARIJACIJA

02.12.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Nakon dvogodišnjeg procesa konzultacija s više od 250 sportaša i zainteresiranih dionika, Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je objavio svoj novi “Okvir MOO-a o pravednosti, uključivanju i nediskriminaciji na temelju rodnog identiteta i spolnih varijacija”.

Kroz ovaj okvir, MOO nastoji promovirati sigurno i ugodno okruženje za sve koji sudjeluju u natjecanju na elitnoj razini, u skladu s načelima sadržanim u Olimpijskoj povelji.

Dokument je objavljen kao dio predanosti MOO-a poštivanju ljudskih prava (kao što je izraženo u Olimpijskoj agendi 2020+5), te kao dio aktivnosti poduzetih za poticanje ravnopravnosti spolova i uključenosti. Prilikom izdavanja ovog Okvira, MOO priznaje da mora biti u nadležnosti svakog sporta i njegovog upravljačkog tijela da odredi kako sportaš može biti u nesrazmjernoj prednosti u odnosu na svoje vršnjake, uzimajući u obzir prirodu svakog sporta. MOO stoga nije u poziciji izdavati propise koji definiraju kriterije prihvatljivosti za svaki sport, disciplinu ili događaj u vrlo različitim nacionalnim jurisdikcijama i sportskim sustavima.

Stoga je cilj ovog Okvira ponuditi sportskim tijelima – posebice onima zaduženim za organiziranje natjecanja na elitnoj razini – pristup od 10 principa koji će im pomoći da razviju kriterije koji su primjenjivi na njihov sport. Sportska tijela također će morati razmotriti posebne etičke, društvene, kulturne i pravne aspekte koji mogu biti relevantni u njihovom kontekstu.

Ovaj okvir prepoznaje i potrebu da se osigura da se svi, bez obzira na njihov rodni identitet ili spolne varijacije, mogu baviti sportom u sigurnom okruženju.

Dok je Okvir izrađen imajući na umu posebne potrebe organiziranih sportskih natjecanja na visokoj razini, opća načela uključenosti i nediskriminacije treba promicati i braniti na svim razinama sporta, posebno za rekreacijski i masovni sport.

Okvir je odobrio Izvršni odbor MOO-a na svom sastanku 12. studenog 2021. godine.

 

Više na: https://olympics.com/ioc/news/ioc-releases-framework-on-fairness-inclusion-and-non-discrimination-on-the-basis-of-gender-identity-and-sex-variations