Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održani sastanci Zajedničkog vijeća za mlade (CMJ) i Evropskog upravnog odbora za mlade (CDEJ) Vijeća Evrope

08.04.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

66. sastanak Evropskog upravnog odbora za mlade (CDEJ) Vijeća Evrope održan je online, 22.03.2021. godine. Sastanak je otvorila i istim moderirala predsjedavajuća CDEJ-a Miriam Teuma (Malta). Predloženo je kombiniranje predstavljanja učesnika sa ažuriranim podacima o mogućim planovima oporavka nakon pandemije COVID-19 u korist mladih, na državnom nivou.

 

Šef Odjela za mlade obavijestio je članove CDEJ-a o najnovijim događajima u Vijeću Evrope koji su se desili nakon sastanka iz oktobra 2020. godine, posebno u vezi sa situacijom u sektoru mladih u trenutnom kontekstu, uključujući njegov kontinuirani odgovor na COVID-19, kao i druga relevantna pitanja.

 

Na sastanku se također razgovaralo o: budućoj kampanji za mlade, njenom fokusu i modalitetima; nastavku 3. Evropske konvencije o radu s mladima (održana online od 07. do 10. decembra 2020. godine) i provođenju Evropske agende za rad s mladima; nacrtu preporuke za podršku civilnom društvu (koje se bavi pitanjima mladih); izvještaju Radne grupe za učešće romske omladine, posebno sa aspekta mogućnosti budućeg nacrta preporuke Vijeća Evrope o učešću romske omladine; mladima iz ruralnih područja – preliminirani rezultati Radne grupe CCJ-a (Savjetodavnog odbora za mlade) i mogući prijedlozi za buduće aktivnosti po tom pitanju; mogućoj tematskoj raspravi koja će se organizarati 2021. godine; trenutnom stanju provođenja „Oznake kvalitete Vijeća Evrope za centre za mlade“ posebno u kontekstu trenutne pandemije COVID-19; provođenju, prijevodu i širenju standarda omladinskih politika Vijeća Evrope; sadašnjem i budućem predsjedavanju Odbora ministara: Njemačka (novembar 2020. godine – maj 2021. godine), Mađarska (maj 2021. godine – novembar 2021. godine) i Italija (novembar 2021. godine – maj 2022. godine); ažuriranoj tabeli glavnih aktivnosti Odjela za mlade odnosno događaja gdje je učešće CDEJ-a bilo potprebno ili preporučeno i održavanju sljedećeg sastanka u Budimpešti ili online (u zavisnosti od situacije izazvane COVID-19) 11. oktobra 2021. godine.

 

U vezi sa provođenjem međuvladinog programa aktivnosti CDEJ-a (2020)7 6.1. Pomoć državama članicama, bilateralne i multiratelarne mjere predviđene 2021. godine ovist će od situacije izazvane pandemijom COVID-19, i to: 50/50 trening za olakšavanje učešća mladih u procesima donošenja odluka i provođenju politika za mlade u Bosni i Hercegovini i aktivnosti CDEJ-a „Ljetni univerzitet“ 2021. godine.

 

44. sastanak Zajedničkog vijeća za mlade (CMJ) Vijeća Evrope održan je online, 23. i 24.03.2021. godine. Sastanak je otvorila i istim moderirala Andrea Ugrinoska, predsjedavajuća Savjetodavnog odbora za mlade (CCJ) koja je ujedno i predsjedavajuća Zajedničkog vijeća za mlade (CMJ).

 

Nakon što je direktor za demokratsko učešće informirao prisutne o posljednjim aktivnostima sektora mladih Vijeća Evrope, otvorena je diskusija o budućoj kampanji za mlade, kao i aktulenim pitanjima relevantinim za Vijeće Evrope. 

 

Na sastanku se također razgovaralo o: trenutnom stanju u sektoru mladih s obzirom na pandemiju COVID-19, odgovoru sektora mladih na pandemiju, naučene lekcije da bi se nastavilo dalje i budućoj kampanji za mlade. U tom smislu CMJ je: pozdravio kontinuirane napore sektora mladih Vijeća Evrope na ublažavanju negativnih posljedica na mlade koje je izazvala pandemija  COVID-19, posebno na polju civilnog društva za mlade, omladinskim politikama i omladinskom radu; čestitao i zahvalio članovima grupe za podršku COVID-19, formiranoj u martu 2020. godine, koja je omogućila sektoru mladih Vijeća Evrope da ostvari svoju misiju u korist mladih u Evropi u trenutnim okolnostima; dao saglasnost da se ukine grupa za podršku COVID-19 u trenutnom obliku i pozvao sve zainteresirane članove CDEJ-a da nastave raditi na ovom pitanju putem neformalnih razmjena; ponovio potrebu da se garantuje zaštita osnovnih ljudskih prava mladih te da se podrže vrijednosti Vijeća Evrope tokom i nakon pandemije COVID – 19 te dogovorio da će nastaviti dokumentovati i širiti dobru praksu koja je već objavljena na portalu za mlade Vijeća Evrope o odgovorima na COVID-19.

 

Članovi CMJ-a su se dogovorili da će se sljedeća tematska rasprava na temu „Mladi, mir i sigurnost danas-uspjesi i izazovi“ održati online 8. juna 2021. godine.

 

Također, članovi CMJ-a su se dogovorili da će se sljedeći sastanak CMJ-a održati od 11. do 13. oktobra 2021. godine, u Budimpešti, fizički ili online, u zavisnosti od epidemiološke situacije.