Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održana Evaluaciona konferencija i sastanak viših službenika CEEPUS-a

18.06.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Predstavnici Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine učestvovali su na CEEPUS Evaluacionoj konferenciji i sastanku viših službenika, koji su održani 6. i 7. juna 2024. godine u Ljubljani (Slovenija), u organizaciji slovenačke Agencije CMEPIUS i Centralnog CEEPUS ureda.

Na pomenutim sastancima radnih grupa CEEPUS-a, predstavljen je izvještaj o realizaciji Programa za posljednju godinu, diskutovane su teme od značaja za realizaciju programskih aktivnosti, te je definisan finalni prijedlog Programa rada za 2025 – 2027. godinu, koji će se realizovati u okviru CEEPUS IV sporazuma, od maja 2025. godine. 

Podsjećamo da je prošle godine potpisan novi Sporazum CEEPUS IV, čime je bh univerzitetima odnosno bosanskohercegovačkim državljanima, omogućeno da do 2032. godine učestvuju u programskim aktivnostima jedinog multilateralnog programa za međunarodnu razmjenu u kojem BiH ima partnersku ulogu i u okviru kojeg svake godine stotine bosanskohercegovačkih studenata i nastavnog osoblja ostvaruje pravo na mobilnost.

CEEPUS IV će donijeti niz inovacija i proširenja s ciljem bolje podrške studentima i akademskom osoblju u centralnoevropskom regionu. Program će nastaviti promovisati povezivanje naučno-istraživačkih oblasti i podsticati povećanje broja naučno-istraživačkih projekata na univerzitetima.

Trenutno je moguće aplicirati za razmjene u okviru CEEPUS III sporazuma i Poziva za apliciranje za akademsku 2024/2025. godinu, a sve potrebne informacije u vezi CEEPUS program i učešća bosanskohercegovačkih državljana u istom, dostupne su na internet stranici: www.ceepus.info i putem e-maila Državnog CEEPUS ureda BiH: branka.avdibegovic@mcp.gov.ba.