Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Одржан састанак Међудржавне комисије за праћење провођења Споразума између Савјета министара Босне и Херцеговине и Владе Републике Словеније о запошљавању држављана Босне и Херцеговине у Републици Словенији

07.10.2019

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

У Сарајеву је одржан састанак Међудржавне комисије за праћење провођења Споразума између Савјета министара Босне и Херцеговине и Владе Републике Словеније о запошљавању држављана Босне и Херцеговине у Републици Словенији.

            На састанку је констатовано да још има случајева када послодавац наплаћује од радника трошкове издавања радне дозволе, што није у складу са Споразумом. Такви случајеви се требају пријавити Заводу за запошљавање Републике Словеније или инспекцијским органима, како би инспекције могле интервенисати. Напоменуто је да инспекцијске службе обављају контролу с циљем побољшања заштите на раду, посебно у грађевинским фирмама. Путем „info točke za tujce“ у Заводу за запошљавање Републике Словеније радници се информишу о њиховим правима, а наредне године се планира организација сајмова запошљавања у већим центрима у Босни и Херцеговини и краћих курсева словеначког језика у Босни и Херцеговини и Републици Словенији.  

            Завод за запошљавање Републике Словеније почеће са увођењем двојезичног уговора о раду што ће увелико олакшати радницима из Босне и Херцеговине да разумију права, услове и обавезе како послодавца тако и радника, наведене кроз чланове уговора о раду.

            Договорено је да се унаприједи кореспонденција између Агенције за рад и запошљавање Босне и Херцеговине и Завода за запошљавање Републике Словеније по питању достављања огласа за посао и обавјештења о започетом поступку и достављање поименичних података о издатим, важећим и поништеним дозволама.

            Словеначка делегација је истакла да се појављују случајеви достављања доказа о образовању и радном искуству радника, који су издати од стране неакредитованих институција и привредних субјеката.