Grb BiH

BOSNIA AND HERZEGOVINA

Vijesti

 

ALL NEWS


SECTORS

CATEGORIES

(Not translated) Održan sastanak Međudržavne komisije za praćenje provođenja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji

07/10/2019

Send documents on email

Email sender (*):
Email recipient (*):
Comment:

U Sarajevu je održan sastanak Međudržavne komisije za praćenje  provođenja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji.

            Na sastanku je konstatirano da još ima slučajeva kada poslodavac naplaćuje od radnika troškove izdavanja radne dozvole, što nije u skladu sa Sporazumom. Takvi slučajevi se trebaju prijaviti Zavodu za zapošljavanje Republike Slovenije ili inspekcijskim tijelima, kako bi inspekcije mogle intervenirati. Napomenuto je da inspekcijske službe vrše kontrolu s ciljem poboljšanja zaštite na radu, posebice u građevinskim firmama. Putem „info točke za tujce“ u Zavodu za zapošljavanje Republike Slovenije radnici se informiraju o njihovim pravima, a naredne godine se planira organizacija sajmova zapošljavanja u većim centrima u Bosni i Hercegovini i kraćih kurseva slovenačkog jezika u Bosni i Hercegovini i Republici Sloveniji.  

            Zavod za zapošljavanje Republike Slovenije počet će sa uvođenjem dvojezičnog ugovora o radu što će uveliko olakšati radnicima iz Bosne i Hercegovine da razumiju prava, uvjete i obaveze kako poslodavca tako i radnika, navedene kroz članove ugovora o radu.

            Dogovoreno je da se unaprijedi korespondencija između Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine i Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije po pitanju dostavljanja oglasa za posao i obavijesti o započetom postupku i dostavljanje poimeničnih podataka o izdatim, važećim i poništenim dozvolama.

            Slovenačka delegacija je istakla da se pojavljuju slučajevi dostavljanja dokaza o obrazovanju i radnom iskustvu radnika, koji su izdati od strane neakreditiranih institucija i privrednih subjekata.