Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održan 1. sastanaka članova mreže Akta o malim preduzećima

17.06.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U aprilu 2021. godine osnovana je mreža Akta o malim preduzećima u Bosni i Hercegovini u kojoj učestvuju predstavnici Institucija Bosne i Hercegovine. Instiutcije BiH su imenovale 23 člana s obavezom da izvještavaju o procjenama efekta u implementaciji politike BiH koja se odnosi na stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za rad malih i srednjih preduzeća (MSP). Izvještavanje se vrši prema oblastima koje su definisane u Strategiji EU za poboljšanje MSP poslovanja.

 

Proces izvještavanja se odnosi na dvogodišnji period 2019-2020. i obuhvata X oblasti, od kojih je jedna (VIII oblast) politika nadogradnje vještina i svih oblika inovacija, odnosno nauka i istraživanje u službi privrede. Ovo je jedna od bitnih komponenti i programa za istraživanje i inovacije EU „Horizon Europe“.

 

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) će pripremiti Izvještaj pod nazivom „Indeks politike za MSP za Zapadni Balkan i Tursku 2022“ koji će biti objavljen u julu 2022. godine. Ciklus prikupljanja podataka za ovaj Izvještaj  počinje u julu ove godine.

 

Preporuke iz izvještaja „Indeks politike za MSP za Zapadni Balkan i Tursku 2022“ će poslužiti državama za pripremu strateskih dokumenata. Politike koje se odnose na stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za rad MSP se razmatraju i u izvještajima EU o napretku BiH u ispunjavanju uslova za članstvo u EU.