Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

U kalendaru Svetske meteorološke organizacije za 2022. godinu i fotografija iz BiH

12.01.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Među fotografijama koje su odabrane da se nađu na kalendaru Svjetske meteorološke organizacije (WMO) je i fotografija Grahova koju je napravio Vladimir Tadić iz Čelinca.

Nakon najvećeg i najuspješnijeg WMO takmičenja ikada, sa više od 1100 prijava iz cijelog svijeta, odabrano je 14 pobjedničkih fotografija, koje će krasiti kalendar Svetske meteorološke organizacije (WMO) za 2022. godinu (uključujući naslovnice), a dodijeljeno je i 12 počasnih nagrada.
Radeći na ovom opsežnom poslu, žiri je uzeo u obzir i glasove na društvenim mrežama, tehničke i umjetničke zasluge, meteorološki interes i geografsku ravnotežu, čime je osigurano da svaki region svijeta bude zastupljen.

U WMO tvrde da su mnoge od fotografija apsolutno nevjerovatne i pokazuju nevjerovatnu ljepotu i krhkost naše planete i nevjerovatne sile prirode, koje nas okružuju, a neke ilustruju temu Svjetskog meteorološkog dana 2022. godine, rano upozorenje i ranu akciju.
Od pristiglih fotografija odabrana je 60 i objavljeno na WMO portalima, uključujući Facebook i Instagram, kako bi pratioci mogli glasati. Konačan izbor bio je na žiriju WMO-a.

Otkako je pokrenuto 2014. godine, takmičenje za kalendar WMO je dobilo na značaju, a UN redovno objavljuju odabrane fotografije, što je inspirisalo i neke nacionalne meteorološke i hidrološke službe da pokrenu vlastite foto konkurse i dostavljaju pristigle fotografije WMO.

 

https://public.wmo.int/en/wmo-2022-calendar-competition