Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Od danas do 30. septembra i u Bosni i Hercegovini događaji povodom Evropske sedmice sporta

23.09.2019

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Pod sloganom #BeActive, od 23. do 30.septembra biće održan niz aktivnosti u Bosni i Hercegovini s ciljem podizanja svesti o zdravom životu i važnosti sporta i fizičkih aktivnosti, a u okviru Evropske sedmice sporta.

                Kako je najavljeno na konferenciji za medije koju su održali predstavnici Ministarstva civilnih poslova i Delegacije Evropske komisije u BiH, centralna manifestacija biće održana 29.9.2019.godine, u Banjaluci, Mostaru i Sarajevu, a očekuje se oko pet hiljada učesnika.

                “ Evropska sedmica sporta usmjerena je na podsticanje sudjelovanja u sportu i tjelesnim aktivnostima, te podizanje svijesti o njihovim brojnim dobrobitima”, rekla je pomoćnica ministra za sport u Ministarstvu civilnih poslova BiH Anđa Kalem Perić i dodala da je manifestacija namijenjena svima bez obzira na dob, spol ili tjelesnu pripremljenost. Posebno je naglasila da je cilj incijative potaknuti stanovništvo da redovito budu aktivni (#BeActive) te da vježbaju u svakodnevnom životu.

                Prošle godine je Bosna i Hercegovina po prvi put pozvana kao članica zemalja zapadnog Balkana, da učestvuje u organizaciji Evropske sedmice sporta, te je bila pozvana da imenuje Koordinaciono tijelo na nivou BiH za „Evropsku sedmicu sporta“ kojeg čine predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, Federalnog ministarstva kulture i sporta, Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske i Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

                Obilježavanje Evropske sedmice sporta u Bosni i Hecegovini podržala je Delegacija Evropske unije čiji su predstavnici upozorili da rezultati nedavnih istraživanja pokazuju da je razina tjelesne aktivnosti trenutačno u stagnaciji, a u nekim državama čak i opada, te naglasili da je Evropska sedmica sporta odgovor je na taj izazov.