Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Obilježen Svjetski dan HIV/AIDS-a

02.12.2019

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Svjetski dan HIV/AIDS-a već 31 godinu obilježava se 1. decembra s ciljem da se različitim aktivnostima i medijskim događajima podigne svijest javnosti o infekciji HIV-om, koji uzrokuje AIDS, dostupnosti liječenja antiretrovirusnim lijekovima i postignućima u prevenciji. Posebno se ukazuje na važnost uklanjanja stigme i diskriminacije s kojima se još uvijek susreću oboljeli i njihove porodice, te skreće pažnja na opasnosti koje može donijeti rizično ponašanje. 

            Bosna i Hercegovina pokazuje svoju posvećenost odgovoru na HIV/AIDS i tuberkulozu uspostavljanjem kvalitetnih sistema za prevenciju i rani početak liječenja ovih bolesti. Tome je doprinijelo i efikasno strateško planiranje odgovora na HIV i AIDS u Bosni i Hercegovini, što je realizovano kroz dva strateška dokumenta usvojena od Vijeća ministara BiH, Strategiju prevencije i borbe protiv HIV-a i AIDS-a u Bosni i Hercegovini i Strategiju za odgovor na HIV/AIDS u BiH 2011-2016., gdje su definisani zajednički prioriteti i aktivnosti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

            S ciljem prevencije HIV-a, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku o kriterijima za dodjelu sredstava iz tekućeg granta „Sufinansiranje projekata nevladinih organizacija u oblasti prevencije HIV-a i tuberkuloze u Bosni i Hercegovini“ za 2018. godinu. Ovaj je projekat uspješno realizovan, te će se nastaviti i u narednim godinama.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i UNAIDS-a, krajem 2018.godine u svijetu je 37,9 miliona ljudi živjelo s HIV-om, od čega oko 2 miliona u Evropskoj regiji SZO-a. Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti, u zemljama članicama Evropske unije i Evropske ekonomske zajednice u 2018.godini zabilježeno je oko 26 000 novih dijagnoza HIV infekcije.

Kako bi zaustavile širenje infekcije HIV-om, svjetske organizacije postavile su globalne zdravstvene strategije i ciljeve za ubrzavanje i poboljšanje prevencije i liječenja koji uključuju okončanje epidemije HIV-a/AIDS-a do 2030. godine kao dio Globalnih ciljeva održivog razvoja , te globalne ciljeve Zajedničkog programa Ujedinjenih nacija za HIV (UNAIDS), koji poziva sve zemlje da do 2020. godine osiguraju uvjete za završetak epidemije.