Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Nova studija o kompetencijama za održivost

21.06.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Na webinaru Radne grupe o zelenom obrazovanju - DG EAC, održanom 20. 6. 2024. godine, na kojem je učestvovao predstavnik Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, predstavljena je nova studija o kompetencijama za održivost pod nazivom „GreenComp u praksi: studije slučaja o korištenju evropskog okvira kompetencija“.

Ovaj analitički izvještaj kroz nekoliko slučaja istražuje kako rad s GreenCompom i evropskim okvirom kompetencija za održivost pomaže unaprijediti razvoj kompetencija učenika i nastavnika o održivosti u različitim okruženjima i nivoima obrazovanja. Pruža uvid u to kako učesnici obrazovanja i osposobljavanja sarađuju s GreenCompom, kako bi unaprijedili obrazovanje i osposobljavanje za održivost te koji su ključni izazovi i pokretači promjena pri korištenju GreenCompa.

Izvještaj je dostupan na linku: GreenComp in practice - Publications Office of the EU (europa.eu)

Također je predstavljena i zbirka studija 12 slučaja o GreenCompu koja opisuje kako se učesnici obrazovanja i osposobljavanja uključuju u GreenComp, evropski okvir kompetencija za održivost. Ova zbirka pokrivaju sve nivoe obrazovanja (osnovno i srednje obrazovanje, visoko obrazovanje i stručno obrazovanje i osposobljavanje te neformalno obrazovanje) i pružaju uvide i primjere o tome kako unaprijediti razvoj kompetencija za održivost na osnovu GreenCompa.

Publikacija je dostupna na linku: Learning from practice - Publications Office of the EU (europa.eu)