Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Nesmetano odvijanje poslova u oblasti državljanstva i putnih isprava

12.10.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Uprkos povećanom broju lica zaraženim virusom Covid 19 u cijeloj Bosni i Hercegovini, u Sektoru za državljanstvo i putne isprave Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine nije smanjen broj građana koji svakodnevno dolaze u sjedište Ministarstva civilnih poslova kako bi regulisali svoja prava iz oblasti državljanstva, ličnih i putnih isprava kao i revizije državljanstva. Postupajući po dodatnim uputama prilikom obavljanja poslova iz svoje nadležnosti u kontaktu sa strankama zaposleni se vrlo odgovorno pridržavaju preporuka nadležnih organa u vezi zaštite od pandemije  Covid 19, pri tome štiteći sebe, a i stranke.  

Zaposleni svakodnevno u ovom Sektoru neposredno, razmjenom elektronske pošte i putem telefona komuniciraju sa strankama pomažući im u rješavanju spornih pitanja i dajući upute za postupanje štedeći dragoceno vrijeme, kako svoje tako i njihovo. Na taj način se u velikom broju slučajava smanjuje ili u potpunosti isključuje potreba za dolazak stranaka u prostorije Ministarstva, a time i rizici po zdravlje stranaka i zaposlenih.     

Povećan je broj poziva u kojima se osobe kojima je državljanstvo BiH prestalo odricanjem interesuju kako bi mogle ponovo steći državljanstvo BiH, a tima za sebe osigurati nesmetan prelazak državne granice Bosne i Hercegovine. Svi dobijaju adekvatan odgovor da je prevashodno potrebno da se vrate u Bosnu i Hercegovinu, da im Služba sa poslove sa strancima odobri boravak u Bosni i Hercegovini i da nakon ostvarene jedne godine boravka mogu kod nadležnog entitetskog organa aplicirati za ponovno sticanje državljanstva BiH. Od nadležnih entitetskih organa će dobiti detaljne upute o dokumentaciji koju trebaju priložiti. Između ostaloga moraju priložiti dokaz da im je prestalo državljanstvo koje su stekli nakon odricanja od BH državljanstva, izuzev ako se radi o sticanju državljanstva država sa kojima Bosna i Hercegovina ima potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu (Švedska, Srbija i Hrvatska).