Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

NA ISTORIJSKOM KONGRESU IZABRAN PREDSJEDNIK FIFA-e

28.03.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Gianni Infantino iz Švajcarske ponovno je, aklamacijom, izabran za predsjednika Međunarodne fudbalske organizacije (FIFA) na nove četiri godine.

Na ovoj funkciji Infantino je od 2016. godine, da bi tijekom 73. Kongresa FIFA-e održanog u Kigaliju u Ruandi, bez protukandidata, ponovno izabran.

Govoreći odmah nakon reizbora za dužnost od 2023. do 2027. godine, predsjednik Infantino je rekao:

Biti predsjednik FIFA-e nevjerojatna je čast, nevjerojatna privilegija, a također je i velika odgovornost. Zaista sam dirnut vašom podrškom i obećavam vam da ću nastaviti služiti FIFA-i, služeći nogometu u cijelom svijetu i služeći svih 211 saveza članica FIFA-e.

Po prvi put u svojoj povijesti izborni kongres FIFA-e održan je u Africi. Proceduru je otvorio Njegova Ekselencija Paul Kagame, predsjednik Republike Ruande. Predsjednik Kagame je u svom obraćanju poželio dobrodošlicu delegatima iz 208 okupljenih udruga članica u svoju zemlju i čestitao predsjedniku Infantinu na reizboru.

Predsjednik FIFA-e istaknuo je ulogu FIFA-e u organizaciji takmičenja i razvoju fudbala. Predsjednik je otkrio da će FIFA Svjetsko prvenstvo za žene sa 32 reprezentacije u Australiji i Novom Zelandu ove godine dobiti značajno povećanje nagradnog fonda.

Kontinuirano dobro upravljanje također je bilo ključno obećanje – uključujući dodatne promjene u sustavu transfera i stalnu predanost financijskoj održivosti u cijeloj nogometnoj piramidi. Za sljedeći finansijski ciklus navedena je obveza od 11 milijardi USD prihoda u sljedeće četiri godine, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na početni cilj od 6,4 milijarde USD iz prethodnog ciklusa i povećanje prihoda od 7,5 milijardi USD što je na kraju i prijavljeno.

Takođe je spomenuta FIFA-ina predanost budućim generacijama – bilo na terenu putem FIFA-ine sheme za razvoj talenata ili izvan nje putem igranja igara povezanih s nogometom.  Predsjednik je uvjeravao da će FIFA zadržati svoju poziciju vodeće globalne sile u osiguravanju moći fudbala za postizanje pozitivnih društvenih promjena.

 

Više na: https://www.fifa.com/about-fifa/president/media-releases/fifa-president-gianni-infantino-re-elected-by-acclamation-at-historic-fifa