Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Gudeljević prisustvovala prezentaciji studije „Migracije zdravstvenih radnika i stručnjaka u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija iz Bosne i Hercegovine: izazovi i mogućnosti“

12.04.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević danas je u Sarajevu prisustvovala prezentaciji studije „Migracije zdravstvenih radnika i stručnjaka u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija iz Bosne i Hercegovine: izazovi i mogućnosti“, koju je izradila Međunarodna organizacija za migracije – IOM,u bliskom partnerstvu sa domaćim vlastima i privatnim sektorom relevantnim za pitanja migracije radne snage u Bosni i Hercegovini.

 

„Ako posmatramo regiju Zapadnog Balkana, onda možemo sa sigurnošću tvrditi da su zemlje u ovoj regiji područje zanimanja onih koji imaju udjela u pitanjima migracija. Ni Bosna i Hercegovina nije izuzetak u tom pogledu. Veliki dio migracija iz Bosne i Hercegovine usmjeren je ka razvijenim zemljama, ali se javljaju i značajna unutarregionalna kretanja“, navela je ministrica Gudeljević, ističući da je trend migracije radne snage posebno vidljiv u sektoru zdravstva i informaciono-komunikacionih tehnologija i neosporno je da ima uticaj na obrazovanje, privredni razvoj, demografsku strukturu, investicije i druge sfere života.

Putem projekta „Doprinos migracionim politikama zasnovanim na dokazima za zdravstveni i sektor informaciono-komunikacionih tehnologija u Bosni i Hercegovini“, Međunarodna organizacija za migracije – IOM, je prikupljala dokaze o obimu migracije zdravstvenih i informaciono-komunikacionih stručnjaka, procijenila efekte na ekonomiju i dala preporuke kreatorima politika, odnosno nadležnim vlastima, o promjenama koje je potrebno preduzeti da bi se sustavno riješilo pitanje migracije radne snage u ovim oblastima, a koje su sadržane u predmetnoj Studiji.

 

Ministrica Gudeljević se zahvalila na trudu svim učesnicima u ovom zajedničkom projektu, a posebno Međunarodnoj organizaciji za migracije na kontinuiranoj podršci koju pruža vlastima u Bosni i Hercegovini, te izrazila uvjerenje da će preporuke koje su nastale kao rezultat Studije, naći svoje mjesto u akcionim planovima, odnosno pomoći nadležnim vlastima prilikom izrade novih politika u ovoj oblasti.

Prezentaciji Studije prisustvovala je Laura Lungarotti, sub-regionalna koordinatorica za Zapadni Balkan i šefica Misije IOM-a u Bosni i Hercegovini.