Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Gudeljević primila u radnu posjetu Arthura Erkena, direktora odjela za politike i strategije UNFPA u New Yorku i John Kennedi Mosotia, predstavnika UNFPA za BiH

24.06.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Danas je ministrica civilnih poslova, Ankica Gudeljević u radniu posjetu primila Arthura Erkena, direktora odjela za politike i strategije UNFPA u New Yorku i John Kennedi Mosotia, predstavnika UNFPA za BiH.

Tokom sastanka razmijenjeni su stavovi o tri značajne teme: odlazak mladih, planiranje porodice i socioekonomski strateški okvir.

Obraćajući se ministrici Gudeljević, gospodin  Erken je zahvalio na dosadašnjoj veoma uspješnoj saradnji i naglasio da očekuje takvu saradnju i u budućnosti, a na obostrano zadovoljstvo. Dodao je i da je UNFPA spreman pružiti bilo koji oblik podrške s posebnim akcentom na implementaciju Lisabonske agende.

Ministrica Gudeljević je naglasila da su sve tri teme veoma važne za BiH, ali ništa manje i za sve druge zemlje te da lično ulaže napore da se BiH kao zemlja „starih ljudi“ preobrati u zemlju u kojoj će biti sistemski riješeno pitanje mladih. Govoreći o planiranju porodice istakla je da je veoma važno stvoriti okružje u kojem će mlade porodice biti ohrabrene  planirati porodice sa više djece.

Ministrica je ocijenila kako bi u BiH bilo, a po uzoru na druge razvijene države, veoma važno i institucionalno pozicionirati demografiju i mlade imajući u vidu starenje stanovništva, iseljavanje i pad nataliteta što bi umnogome olakšalo provođenje mjera populacione politike.