Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Gudeljević održala bilateralne sastanke sa EU Delegacijom u Švicarskoj i Martinom Hirayama, državnom sekretarkom Švicarske Konfederacije za obrazovanje, istraživanje i inovacije

15.09.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica Ankica Gudeljević je na marginama konferencije „Mapa puta znanstvene diplomacije u Jugoistočnoj Evropi međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST)” održala odvojene sastanke sa EU Delegacijom u Švajcarskoj i Martinom Hirayama, državnom sekretarkom Švicarske Konfederacije za obrazovanje, istraživanje i inovacije.

Sa Signe Ratso, zamjenicom generalnog ravnatelja Opće uprave za istraživanje i inovacije Evropske komisije i glavnom pregovaračicom za program Horizon za Zapadni Balkan ministrica Gudeljević je razgovarala o aktuelnom pristupanju Bosne i Hercegovine programu Horizon Europa koji ima za cilj da potakne naučnike i ojača nauku u državama obuhvaćenim ovim programom. Horizon je veoma važan za Bosnu i Hercegovinu jer osnažuje međunarodno i tržišno usmjerena istraživanja i inovacije.  Druga značajna tema sastanka odnosila se na učestvovanje BiH u SEEIIST projektu i  mogućnostima Bosne i Hercegovine koje se otvaraju učešćem u ovom projektu. Ministrica Gudeljević je naglasila da je nauka prioritet svake zemlje jer je u nauci budućnost i prosperitet, a posebno kada je riječ o državama koje se pripremaju za ulazak u EU. Dodala je da je za sve države Evrope veoma značajna politika EU u oblasti istraživanja i tehnološkog razvoja te da će se lično zalagati za osnaživanje ovih polja društvenog i intelektualnog sektora u BiH. Signe Ratso je zahvalila ministrici Gudeljević na angažmanu i entuzijazmu izraženom kroz razgovor i kroz učestvovanje na konferenciji i dodala da je Bosna i Hercegovina veoma poželjan partner u ovom projektu.

Drugi sastanak ministrica Gudeljević je održala sa Martinom Hirayama, državnom sekretarkom  Švajcarske Konfederacije za obrazovanje, istraživanje i inovacije. Gudeljević i Hirayama su razgovarale o  saradnji u oblasti obrazovanja, mogućnostima razmjene studenata i o usuglašavanju obrazovnih programa sa tržištem rada. Hirayama je informirala ministricu o prednostima dualnog obrazovanja. Još jedna tema razgovora je izazvala posebnu pažnju sagovornica, a riječ je o istraživanju. Sagovornice su istakle  važnost istraživanja i istraživačkih projekta kao i davanje podrške  jačanju oblasti istraživanja. Istraživanje je veoma značajno za napredak nauke ali ništa manje i razmjena istraživačkih iskustava na čemu počiva uspjeh nauke.  Nakon što je Hirayama izrazila spremnost Švajcarske da pomogne Bosni i Hercegovini kroz različite projekte, ministrica Gudeljević je zahvalila na svoj dosadašnjoj podršci Švicarske Bosni i Hercegovini koja se ponajprije odnosi na podršku kroz različite projekte koji se realizuju u BiH i dodala da su programi EU koji su uspostavljeni zbog pružanja podrške koordinaciji istraživačkih programa i saradnju među njima kroz „uzajamno otvaranje“ veoma značajni za Bosnu i Hercegovinu.

U razgovorima su uz ministricu Gudeljević, bh. delegaciju predstavljali: šef kabineta Davor Bošnjak, pomoćnik ministra za nauku Suvad Džafić i član upravnog odbora SEEIIST Stipe Galić.