Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Gudeljević obratila se na otvaranju Konferencije “Grad budućnosti-Otvoreni grad Mostar 2021.”

17.09.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Danas je u Mostaru otvorena konferencija “Grad budućnosti-Otvoreni grad Mostar 2021.” koju je organiziralo Sveučilište u Mostaru.

Prisutnim naučnicima i ostalim sudionicima su se na otvaranju konferencije obratili: ministrica Ankica Gudeljević, zamjenica šefa delegacije EU u BiH Elena Dorodnova, gradonačelnik Mostara Mario Kordić i Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Mostar.

Konferencija je posvećena razvoju nauke, tehnologije i obrazovanju općenito kao i ulaganju u mlade ljude. „Tehnologija je budućnost ili bolje reći razvoj tehnologije jeste put za sigurnu budućnost svake države, svake regije, Evrope i svijeta“, istakla je ministrica Gudeljević u svome obraćanju.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine kontinuirano nastoji doprinijeti poboljšanju obrazovanja kao temelja za konkurentnost društva i ekonomije. Posebno su značajni  inovacije i istraživanja kojima će biti potaknut ekonomski rast u državi.

Ministrica Gudeljević je istakla i trenutne aktivnosti Ministarstva na osnaživanju nauke i tehnologije kao što su: Bilateralni sporazum između Vlade NR Kine i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o saradnji u oblasti nauke i tehnologije je u pripremi i nadamo se da ćemo uskoro potpisati ovaj Sporazum. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine imenovalo je Radnu grupu za izradu Strategije pametne specijalizacije u Bosni i Hercegovini. Okvirni sporazum o naučno-tehničkoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i CERN -a potpisan je u februaru ove godine. Jugoistočna Evropa se ujedinila u osnivanju Međunarodnog instituta za održive tehnologije SEEIIST.

Cilj Ministarstva je ove godine pridružiti se EU programu za istraživanje i inovacije „Horizon Europe“, a to znači postati dijelom Evropskog istraživačkog prostora i regionalnog povezivanja.

Na kraju Konferencije planirano je usvajanje deklaracije na što se na kraju svog izlaganja osvrnula ministrica Gudeljević.

„Želim dati punu podršku deklaraciji koja danas treba biti usvojena. Evropska budućnost grada Mostara je obaveza za sve nas. Vaše opredijeljene da Mostar bude predvodnik u postizanju evropskih dostignuća, posebno u razvoju demokratskog okruženja kao i tehnološkog rasta i razvoja, uvjerava nas još jednom da evropski put nema alternativu, a taj put znači otvoreni dijalog, okupljanje naučnika oko naučnih izazova, uvažavanje i argumentiranje u korist svih nas.“