Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Gudeljević na sastanku sa ministricom kulture i medija Republike Hrvatske, Ninom Obuljen Koržinek

15.07.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U Splitu je ministrica Ankica Gudeljević održala radni sastanak sa ministricom kulture i medija Republike Hrvatske, Ninom Obuljen Koržinek.

Ministrice su razgovarale o suradnji dvije države u oblasti kulture.

Sa Republikom Hrvatskom se realizira uspješna suradnja u okviru Međudržavnog koordinacijskog odbora za implementaciju Plana upravljanja za stećke upisane na Listu svjetske baštine. Ministrice su se složile da će u narednom periodu biti potrebno intenzivirati aktivnosti radi pripreme periodičnog izvještaja o implementaciji Konvencije o svjetskoj baštini za ovo dobro svjetske baštine.

Jedna od tema razgovora bila je i sudjelovanje Bosne i Hercegovine u projektu obnove objekta i zajedničke izložbe u Bloku 17 u Muzeju Auschwitz-Birkenau u  Poljskoj. S tim u vezi ministrice su razmijenile mišljenja o predstojećem sastanku na visokoj razini koji će biti održan u septembru u Hrvatskoj.

Ministrica Gudeljević je u vezi sa inicijativom za obnovu objekta i zajedničke izložbene postavke u Bloku 17 u Muzeju Auschwitz-Birkenau, naglasila da je u ime Bosne i Hercegovine  upućeno Pismo interesa za ovu aktivnost.

Razgovarale su i o sve uspješnijem i obuhvatnijem festivalu filma u Orašju koji povezuje dvije države.

Kulturna baština Hrvata u BiH, kreiranje liste kulturne baštine i očuvanje spomenika su teme na kojima dvije države treba da osnaže suradnju.

Razmijenjena su i iskustva o dobrim praksama sudjelovanja u programu EU Kreativna Europa.

Ministrica Gudeljević je tijekom boravka u Splitu nazočila i svečanom otvaranju 68. Splitskog ljeta.