Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Dubravka Bošnjak se sastala s ambasadorom NR Kine u Bosni i Hercegovini

14.03.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak sastala se danas u Sarajevu sa ambasadorom Narodne Republike Kine u BiH, Ji Pingom i s njim razgovarala o produbljivanju saradnje dvije zemlje u oblastima u kojima djeluje Ministarstvo civilnih poslova.

          Najviše pažnje u razgovoru posvećeno je zdravstvu. Konstatirano je da se Sporazum o saradnji u oblasti zdravstva uspješno  realizira, a posebna korist od ovog Sporazuma  je bila vidljiva u vrijeme pandemije kada je Kina uputila značajne donacije respiratora, vakcina i medicinske opreme Bosni i Hercegovini. Imajući u vidu korist od sporazuma koji se odnosi na zdravstvo, izražena je spremnost za osnaživanje saradnje i u drugim područjima, prije svega u obrazovanju, sportu i nauci.

          Ambasador Ji Ping naglasio je  značaj potpisanog Sporazuma o saradnji u oblasti obrazovanja, čija primjena je važna radi priznavanja diploma i razmjene studenata. Naglasio je zainteresiranost državljana Kine za učenje različitih  jezika kojima se govori u BiH kao i da državljani BiH pokazuju sve veći i veći interes za učenje kineskog jezika. Založio se i za što skorije potpisivanju Sporazuma o tehnologiji čija je procedura započeta još 2018. godine.

          Ministrica Bošnjak i ambasador Ping razgovarali su i o potpisanom Memorandumu o razumijevanju iz oblasti zdravstva i medicine, kojim se potiče saradnja u oblasti reforme zdravstva, medicinskog obrazovanja, naučnih istraživanja, akupunkture i drugih oblika tradicionalne kineske medicine.

          U razgovoru je, uz naglašenu dosadašnju dobru saradnju, iskazano očekivanje da će i u narednom periodu saradnja ići uzlaznom putanjom te da će bilateralni sporazumi u proceduri  biti potpisani u što skorijem roku.