Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Dubravka Bošnjak sa njemačkim ambasadorom o deminiranju u Bosni i Hercegovini

07.03.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

            Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak razgovarala je u Sarajevu sa ambasadorom Savezne Republike Njemačke u BiH Thomasom Fitschenom.

            Ambasador Fitschen prezentirao je ministrici aktivnosti na oživljavanju koalicije Country Coalition koja se bavi humanitarnim deminiranjem, a čije djelovanje je usporeno u vrijeme pandemije. Istakao je da je saradnja SR Njemačke i Bosne i Hercegovine u području deminiranja intenzivna u proteklih 25 godina i da vjeruje da će tako biti i u narednom periodu, a što ujedno govori o značaju koalicije.

Njemački ambasador informirao je ministricu i o drugim projektima u oblasti deminiranja, a u koje uključena njegova država. Riječ je о IMSMA Core projektu - informacijskom sustavu baziranom na suvremenoj IMSMA Core tehnologiji koji će osigurati točnije, transparentnije i pouzdanije podatke o protivminskom djelovanju. Spomenuo je i projekat klasičnog deminiranja na Majevici koji se realizira uz pomoć njemačke vlade. Uz pomoć ovog projekta će do kraja 2023.godine biti očišćeno pet općina od mina. Kao posebno značajan istaknut je projekt Rehabilitacija žrtava mina kroz koji se finansira nabavka proteza žrtvama mina prema najnovijim medicinskim standardima.

            U razgovoru su ministrica Bošnjak i ambasador Fitschen iskazali očekivanje da će Bosna i Hercegovina, zahvaljujući i navedenim projektima, ispuniti postavljeni rok da do 2027.godine bude očišćena od preostalih minsko eksplozivnih sredstava.

            Govoreći o drugim temama saradnje, ambasador Njemačke u BiH je istakao spremnost svoje zemlje da pruži podršku svim oblastima koje su u nadležnosti Ministarstva, a ministrica je iskazala želju za unapređenjem saradnje u oblasti zdravstva, mladih i socijalnog osiguranja.

            Ambasador SR Njemačke Thomas Fitschen poželio je ministrici uspješan mandat u Ministarstvu civilnih poslova kao i nastavak uspješne saradnje dvije zemlje.