Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Министарка цивилних послова БиХ Дубравка Бошњак састала се с министром индустрије и технологије Републике Турске Мехметом Фатихом Кациром

22.05.2024

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

Министарка цивилних послова Босне и Херцеговине Дубравка Бошњак састала се данас у Сарајеву с министром индустрије и технологије Републике Турске Мехметом Фатихом Кациром. На састанку је констатовано да Република Турска и Босна и Херцеговина имају изузетне билатералне односе и успјешну сарадњу у свим областима дјеловања Министарства цивилних послова.

„За нас је изузетно важно да Босна и Херцеговина и Република Турска препознају значај науке и технологије у развоју својих економија. Желећи да ојачамо и развијамо научну и технолошку сарадњу, потписали смо Споразум о сарадњи у области науке и технологије," изјавила је министарка Бошњак.

Овим споразумом предвиђено је да се сарадња одвија кроз заједничке истраживачко-развојне пројекте, размјену истраживача у сврху провођења истраживачког рада, организирање и учествовање на заједничким научним скуповима и конференцијама, размјену научно-технолошких информација и документације, заједничко кориштење установа за развој и истраживање и научне опреме и друге облике научне и технолошке сарадње.

У сврху провођења овог споразума предвиђено је успостављање Заједничког одбора који ће усаглашавати области сарадње на основу информација које доставе установе из обје земље и у складу с државним политикама обје земље у области науке. Министарка Бошњак је нагласила значај успостављања овог одбора и његовог успјешног рада.

Посебно је истакнуто даље јачање веза и рад на заједничким билатералним пројектима кроз повезивање научних, истраживачких и технолошких институција те рад на заједничким пројектима у оквиру програма Европске уније Хоризонт Европа и програма ЕУРЕКА. Министарка Бошњак захвалила је министру Кациру на позиву за учешће на Еурека Глобалном самиту о иновацијама, који ће се одржати 13. и 14. јуна 2024. године у Истанбулу, а који се одржава у оквиру предсједавања Турске ЕУРЕКОМ. Самит укључује и Министарски састанак.

Министар Кацир у Сарајеву ће учествовати у раду Сарајево пословног форума, једног од најпрестижнијих пословних догађаја у Босни и Херцеговини.