Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak sastala se s ministrom industrije i tehnologije Republike Turske Mehmetom Fatihom Kacırom

22.05.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak sastala se danas u Sarajevu s ministrom industrije i tehnologije Republike Turske Mehmetom Fatihom Kacırom. Na sastanku je konstatirano da Republika Turska i Bosna i Hercegovina imaju izuzetne bilateralne odnose i uspješnu suradnju u svim područjima djelovanja Ministarstva civilnih poslova.

„Za nas je izuzetno važno da Bosna i Hercegovina i Republika Turska prepoznaju značaj znanosti i tehnologije u razvoju svojih ekonomija. Želeći da ojačamo i razvijamo znanstvenu i tehnološku suradnju, potpisali smo Sporazum o suradnji u području znanosti i tehnologije“, izjavila je ministrica Bošnjak.

Ovim Sporazumom predviđeno je da se suradnja odvija kroz zajedničke istraživačko-razvojne projekte, razmjenu istraživača u svrhu provedbe istraživačkog rada, organiziranje i sudjelovanje na zajedničkim znanstvenim skupovima i konferencijama, razmjenu znanstveno-tehnologijskih informacija i dokumentacije, zajedničko korištenje ustanova za razvoj i istraživanje i znanstvene opreme i druge oblike znanstvene i tehnologijske suradnje.

U svrhu provedbe ovog Sporazuma predviđeno je uspostava Zajedničkog odbora koji će usuglašavati područja suradnje na temelju informacija koje dostave ustanove iz obje zemlje i sukladno s državnim politikama obje zemlje u području znanosti. Ministrica Bošnjak je naglasila značaj uspostave ovog odbora i njegovog uspješnog rada.

Posebice je istaknuto daljnje jačanje veza i rad na zajedničkim bilateralnim projektima kroz povezivanje znanstvenih, istraživačkih i tehnologijskih institucija te rad na zajedničkim projektima u okviru programa Europske unije Horizon Europa i programa EUREKA. Ministrica Bošnjak zahvalila je ministru Kacıru na pozivu za učešće na Eureka Globalnom samitu o inovacijama, koji će se održati 13. i 14. lipnja 2024. u Istanbulu, a koji se održava u okviru predsjedavanja Turske EUREKOM. Samit uključuje i Ministarski sastanak.

Ministar Kacır u Sarajevu će sudjelovati u radu Sarajevo poslovnog foruma, jednog od najprestižnijih poslovnih događaja u Bosni i Hercegovini.