Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak sastala se s ministrom industrije i tehnologije Republike Turske Mehmetom Fatihom Kacırom

22.05.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak sastala se danas u Sarajevu s ministrom industrije i tehnologije Republike Turske Mehmetom Fatihom Kacırom. Na sastanku je konstatirano da Republika Turska i Bosna i Hercegovina imaju izuzetne bilateralne odnose i uspješnu saradnju u svim oblastima djelovanja Ministarstva civilnih poslova.

„Za nas je izuzetno važno da Bosna i Hercegovina i Republika Turska prepoznaju značaj nauke i tehnologije u razvoju svojih ekonomija. Želeći da ojačamo i razvijamo naučnu i tehnološku saradnju, potpisali smo Sporazum o saradnji u oblasti nauke i tehnologije," izjavila je ministrica Bošnjak.

Ovim sporazumom predviđeno je da se saradnja odvija kroz zajedničke istraživačko-razvojne projekte, razmjenu istraživača u svrhu provođenja istraživačkog rada, organiziranje i učestvovanje na zajedničkim naučnim skupovima i konferencijama, razmjenu naučno-tehnoloških informacija i dokumentacije, zajedničko korištenje ustanova za razvoj i istraživanje i naučne opreme i druge oblike naučne i tehnološke saradnje.

U svrhu provedbe ovog sporazuma predviđeno je uspostavljanje Zajedničkog odbora koji će usaglašavati oblasti saradnje na osnovu informacija koje dostave ustanove iz obje zemlje i u skladu s državnim politikama obje zemlje u oblasti nauke. Ministrica Bošnjak je naglasila značaj uspostavljanja ovog odbora i njegovog uspješnog rada.

Posebno je istaknuto dalje jačanje veza i rad na zajedničkim bilateralnim projektima kroz povezivanje naučnih, istraživačkih i tehnoloških institucija te rad na zajedničkim projektima u okviru programa Evropske unije Horizont Evropa i programa EUREKA. Ministrica Bošnjak zahvalila je ministru Kacıru na pozivu za učešće na Eureka Globalnom samitu o inovacijama, koji će se održati 13. i 14. juna 2024. godine u Istanbulu, a koji se održava u okviru predsjedavanja Turske EUREKOM. Samit uključuje i Ministarski sastanak.

Ministar Kacır u Sarajevu će učestvovati u radu Sarajevo poslovnog foruma, jednog od najprestižnijih poslovnih događaja u Bosni i Hercegovini.