Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević na zasjedanju UNESCO Međuvladinog odbora za zaštitu nematerijalne kulturne baštine

01.12.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević učestvuje na zasjedanju UNESCO Međuvladinog odbora za zaštitu nematerijalne kulturne baštine koji se održava u Rabatu, Kraljevina Maroko.

Tokom  ceremonije svečanog otvaranja 17. zasjedanja Međuvladinog odbora, ministrica Gudeljević susrela se sa generalom direktoricom UNESCOa Audrey Azoulay i tom prilikom istakla odličnu saradnju Ministarstva civilnih poslova sa UNESCO. Gdja Azoulay se složila da je saradnja na visokom nivou i izrazila želju da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Ministrica Gudeljević se susrela i sa ministrom mladih, kulture i komunikacija Kraljevine Maroko Mohammedom Mehdi Beusaidom pri čemu su razmijenili informacije o aktivnostima u oblasti zaštite nematerijalne baštine.

U okviru posjete Kraljevini Maroko ministrica Gudeljević prisustvovala je prijemu koji je organizirala princeza Lalla Hasnaa s kojom se susrela i upoznala s radom Fondacije za očuvanje kulturnog naslijeđa Rabata .
Na 17.zasjedanju UNESCO Međuvladinog komiteta za zaštitu nematerijalne kulturne baštine
na dnevnom redu su se našle značajne teme vezane za zaštitu nematerijalne baštine, te nominacije za upis elemenata na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Ministrica Gudeljević se susrela i sa Tonijem Marićem, predsjednikom Društva za digitalizaciju tradicionalne kulturne baštine iz Širokog Brijega, subjekta akreditovanog od strane Generalne skupštine za pružanje savjetodavnih usluga, koji je ministricu Gudeljević upoznao s aktivnostima Društva i procesom digitalizacije kulturne baštine u Bosni i Hercegovini.